4 maja 2014

Muszle faszerowane serem/Shells stuffed with cheese



Przyszedł czas na to danie. Musiało się tu pojawić. Blog czasami jest dobrym pretekstem, aby powrócić do ulubionych smaków, może lekko przykurzonych, zapomnianych. Dawno nie robiłam tego dania, a to jedno z ulubionych Monsieur T. Lubię sprawiać przyjemność. A przygotowanie ulubionego dania to najprostszy sposób, aby ktoś poczuł się naprawdę wyjątkowo ;)

It's time for this dish. It must have appeared here. A blog gives you sometimes a good excuse to return to the favorite flavors, maybe a bit dusted and forgotten. I have not done the dish for ages and this is one of Monsieur T.’s favorites. I like to make people happy. And prepare someone’s favorite food is the easiest way to make someone feel really special ;)




Muszle faszerowane serem
(na podstawie strony Kwestia Smaku)


Składniki (3-4 porcje)

200 g makaronu conchiglie (duże muszle)
½ kulki mozzarelli
150 g ricotty
2 łyżki mascarpone
1/3 szkl. Parmezanu lub żółtego tartego sera (ja użyłam Emmenthal) + do posypania
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka oregano
1-2 łyżeczki cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek do polania


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200oC.

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody.

Wymieszać pokrojoną mozzarellę, ricottę, mascarpone i Parmezan.

W misce wymieszać krojone pomidory z oregano, cukrem. Doprawić solą i pieprzem.

Duże naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, na dno wyłożyć sos pomidorowy. Ułożyć ugotowane muszle i każdą nadziać masą serową. Całość posypać startym Parmezanem i polać oliwą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min. aż wierzch się zezłoci, a ser roztopi.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. 

Można posypać listkami bazylii. Podawać z sałatą.

Smacznego!





Shells stuffed with cheese
(based on Kwestia Smaku website)


Ingredients (serves 3-4)

200 g pasta conchiglie (large shells)
½ mozzarella
150 g ricotta
2 tbsp mascarpone
1/3 cups Parmesan or other grated cheese (I used Emmenthal) + for sprinkling
1 tin chopped tomatoes
1 tsp oregano
1-2 tsp sugar
salt and freshly ground pepper
olive oil to pour over


Method

Preheat the oven to 200oC

Cook the pasta in salted water

Mix the diced mozzarella, ricotta, mascarpone and Parmesan

In a bowl, mix the ​​tomatoes with oregano and sugar. Season with salt and pepper.
 
Grease a large baking dish with olive oil, pour the tomato sauce on the bottom of the dish. Place the cooked shells and stuff each one with cheese batter. Sprinkle with grated Parmesan and pour the olive oil over. Put in the oven and bake for about 25-30 minutes until the top gets golden brown and the cheese melts.
 
Remove from the oven and cool slightly

You can sprinkle with basil leaves. Serve with salad.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz