Przyszedł czas na to
danie. Musiało się tu pojawić. Blog czasami jest dobrym pretekstem, aby
powrócić do ulubionych smaków, może lekko przykurzonych, zapomnianych. Dawno
nie robiłam tego dania, a to jedno z ulubionych Monsieur T. Lubię sprawiać przyjemność.
A przygotowanie ulubionego dania to najprostszy sposób, aby ktoś poczuł się
naprawdę wyjątkowo ;)
It's
time for this dish. It must have appeared here. A blog gives
you sometimes a good excuse
to return to the favorite flavors,
maybe a bit dusted and forgotten. I have not done the dish for ages
and this is one of Monsieur T.’s favorites. I like to make
people happy. And prepare someone’s favorite food is the easiest way
to make someone feel really special ;)
Muszle
faszerowane serem
(na
podstawie strony Kwestia Smaku)
Składniki
(3-4 porcje)
200 g makaronu conchiglie (duże
muszle)
½ kulki
mozzarelli
150 g ricotty
2 łyżki
mascarpone
1/3 szkl. Parmezanu
lub żółtego tartego sera (ja użyłam Emmenthal) + do posypania
1 puszka
krojonych pomidorów
1 łyżeczka
oregano
1-2 łyżeczki
cukru
sól, świeżo
zmielony pieprz
oliwa z oliwek do
polania
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać
do 200oC.
Makaron ugotować
w dużej ilości osolonej wody.
Wymieszać pokrojoną
mozzarellę, ricottę, mascarpone i Parmezan.
W misce wymieszać
krojone pomidory z oregano, cukrem. Doprawić solą i pieprzem.
Duże naczynie do
zapiekania wysmarować oliwą, na dno wyłożyć sos pomidorowy. Ułożyć ugotowane
muszle i każdą nadziać masą serową. Całość posypać startym Parmezanem i polać
oliwą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25-30 min. aż wierzch się zezłoci, a
ser roztopi.
Wyjąć z
piekarnika i lekko ostudzić.
Można posypać listkami
bazylii. Podawać z sałatą.
Smacznego!
Shells stuffed
with cheese
(based on Kwestia
Smaku website)
Ingredients
(serves 3-4)
200
g pasta
conchiglie (large shells)
½ mozzarella
150 g ricotta
2 tbsp mascarpone
1/3 cups Parmesan or other grated cheese (I used Emmenthal) + for sprinkling
1 tin chopped tomatoes
1 tsp oregano
1-2 tsp sugar
salt and freshly ground pepper
olive oil to pour over
½ mozzarella
150 g ricotta
2 tbsp mascarpone
1/3 cups Parmesan or other grated cheese (I used Emmenthal) + for sprinkling
1 tin chopped tomatoes
1 tsp oregano
1-2 tsp sugar
salt and freshly ground pepper
olive oil to pour over
Method
Preheat the oven to 200oC.
Cook
the pasta in salted water.
Mix
the diced
mozzarella, ricotta, mascarpone and Parmesan.
In
a bowl, mix the tomatoes with oregano and sugar.
Season with salt and pepper.
Grease a large baking dish
with olive oil, pour the tomato sauce on the bottom of the dish.
Place the cooked shells
and stuff each one with cheese batter. Sprinkle with grated Parmesan and pour the olive oil over. Put in the oven and bake for about 25-30
minutes until the top gets golden
brown and the cheese melts.
Remove
from the oven and cool slightly.
You
can sprinkle
with basil leaves. Serve with
salad.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz