15 maja 2014

Tarte aux pommes i „Sweet Paris”/Tarte aux pommes and „Sweet Paris”



O tej książce po prostu marzyłam, odkąd zobaczyłam ją pierwszy raz na Amazonie. I wreszcie jest! Cieplutka, nowiutka, pełna smakołyków. 


Fotograf i autor kulinarny Michael Paul napisał książkę o słodkiej stronie francuskiej stolicy – francuskie, słodkie klasyki oraz miejsca słodkiej rozpusty są tu przedstawione wraz ze zjawiskowymi zdjęciami Paryża. Przechadzając się ulicami Miasta Światła, możemy więc zajść do jednej z wielu piekarni/cukierni/lodziarni i rozkoszować się słynnymi, idealnymi croissants, tarte au citron czy lodami wartymi grzechu. A potem, przełykając ostatni słodki kęs, możemy zaśpiewać „Sous le ciel de Paris” („Pod niebem Paryża”) na moście Aleksandra III i wpatrywać się w zarys najsłynniejszej wieży na świecie.


 
Książka jest podzielona na 7 rozdziałów, każdy opowiada o specjałach francuskiego cukiernictwa. I tak, zaczynając od głębi czekolady i jej francuskich mistrzów (jak Patrick Roger), odbędziemy rozkoszną podróż po świecie makaroników, zaglądając do atelier mistrza Pierre Hermé, amerykańskich babeczek, które opanowały Paryż, bez i brownie. Wgryziemy się w czekoladowego eklera, millefeuilles (płaty ciasta francuskiego przekładane kremem; należy do nich np. nasza napoleonka), typowe francuskie wypieki i desery (l’Opéra, baba au rhum, St Honoré, Paris-Brest, Mont Blanc, religieuse, gorąca czekolada, tarty owocowe). Zajrzymy do najsłynniejszych paryskich piekarni, aby zatracić się w ich croissantach, pain au chocolat i pain aux raisins, brioszkach, chaussons aux pommes, financiers. Odnajdziemy smak dzieciństwa Prousta wraz z nieśmiertelnymi madeleines. Myślicie, że to koniec tortur? Skądże! Czekają na nas jeszcze: tarte tatin, mus czekoladowy i czekoladowa tarta, crème brûlée, lody i sorbety, marrons glacés, pâtes de fruits oraz karmelki… Uff… Od samego wymieniania wzrasta poziom cukru we krwi. Ale kto się oprze temu szaleństwu?

Na końcu książki autor zamieścił bardzo przydatny przepis na podstawowe kruche ciasto, które jest podstawą francuskich tart owocowych, oraz jego ulubione paryskie adresy. Pozycja jest warta grzechu, więc jeśli tylko macie okazję, kupujcie!

Ja zaczynam od prawdziwej francuskiej tarty z jabłkami, którą można znaleźć w każdej francuskiej cukierni. Zmieniłam trochę przepis na ciasto, dodając więcej cukru i rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Moi testerzy stwierdzili, że mogliby jeść nawet samo ciasto! :D




I was just dreaming about this book ever since I saw it for the first time on Amazon. And finally here it is! Warm, brand new, full of goodies.

Photographer and food author Michael Paul wrote a book on the sweet side of the French capital - French classics and sweet and places of sweet debauchery are presented here along with amazing photos of Paris. Strolling through the streets of the City of Light, we can get to one of many bakeries/ pâtisseries/ice cream shops and enjoy the famous, perfect croissants, tarte au citron and ice creams worth a sin. And then, swallowing the last sweet bite, we can sing "Sous le ciel de Paris" ("Under the sky of Paris") on the bridge of Alexander III and stare at the outline of the most famous tower in the world.

 

The book is divided into seven chapters, each one talks about French pastry specialties. And so, starting from the depths of chocolate and its French masters (like Patrick Roger), we will take a delightful journey through the world of macarons, sneaking into the studio of master Pierre Hermé, American muffins that conquered Paris, meringues and brownie. Biting down on chocolate eclair, millefeuilles (sheets of puff pastry layered with cream), typical French pastries and desserts (l'Opéra, baba au rhum, St Honoré, Paris- Brest, Mont Blanc, religieuse, hot chocolate, fruit tarts). We'll be looking inside the most famous Parisian bakeries to lose ourselves in their croissants, pain au chocolat and pain aux raisins, brioche, chaussons aux pommes, financiers. We will find the taste of childhood of Proust with the immortal madeleines. Do you think that's the end of the torture? Not at all! Tarte tatin, chocolate mousse and chocolate tart, crème brûlée, ice creams and sorbets, marrons glacés, pâtes de fruits and caramels are still to come... Phew... The sugar level in your blood increases just from the listing, but who can resist this madness?

At the end of the book the author posted a very useful basic recipe for shortcrust pastry, which is the basis of French fruit tarts, and his favorite Parisian addresses. The position is worth the sin, so if you only have a chance, buy it!


 
I’m starting with the real French tart with apples which can be found in every French pâtisserie. I changed a little the dough recipe adding more sugar and the result exceeded my expectations. My testers found that they could even eat the dough itself! :D




Tarte aux pommes
(na podstawie “Sweet Paris” Michael Paul)


Ciasto
200 g mąki
100 g masła
90 g drobnego cukru
2 żółtka
szczypta soli

Frangipane (krem migdałowy)
100 g masła
30 g drobnego cukru
100 g mielonych migdałów
2 jajka

Nadzienie jabłkowe
4 duże jabłka
30 g roztopionego masła
½ roztrzepanego jajka

Glazura
3 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki wody


Przygotowanie

Ciasto przygotować jak w tym przepisie.

Krem migdałowy
Cukier zmiksować z masłem. Dodać jajka  dokładnie wymieszać. Następnie dodać migdały, wymieszać i całość wyłożyć na podpieczony spód.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć na kremie (patrz zdjęcia). Piec w 160oC 25-30 min. Po pierwszych 5 min. posmarować roztopionym masłem. Piec do momentu aż tarta zacznie nabierać złotego koloru i 5 min. przed końcem pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem. 

Glazura
Podgrzać dżem z wodą i przecedzić przez sitko. 

Tartę wyjąć z piekarnika i jeszcze gorącą posmarować glazurą.

Smacznego!




Tarte aux pommes
(based on „Sweet Paris” Michael Paul)


Dough
200 g flour
100 g butter
90 g caster sugar
2 egg yolks
pinch of salt

Frangipane (almond cream)
100 g butter
30 g caster sugar
100 g ground almonds
2 eggs

Apple filling
4 large apples
30 g butter, melted
½ beaten egg

Glaze
3 tbsp apricot jam
2 tbsp water


Method

Prepare the dough as in this recipe.

Almond cream
Mix sugar with butter. Add eggs and mix thoroughly. Then add the almonds, stir and put on pre-baked dough.

Peel the apples, remove the core and cut into slices. Arrange on a cream (see photos). Bake at 160°C for 25-30 minutes. After the first 5 minutes spread the melted butter over the tart. Bake until it begins to golden and 5 minutes before the end of baking spread with beaten egg

Glaze
Heat the jam with water and strain through a sieve.
 
Remove the tart from the oven and while still warm, spread with glaze.

Enjoy!



"Sweet Paris" Michael Paul
Wyd./Ed. Hardie Grant Books
dostępna/available: amazon.co.uk (cena/price:20£)

2 komentarze:

  1. Wcale się nie dziwię, że marzyłaś o tej książce :) Też bym chciała :)
    Tarta wyszła Ci pierwszorzędna :)

    OdpowiedzUsuń