Jednym z moich ulubionych
aspektów życia we Francji jest możliwość wyboru wszelkiego rodzaju sera. Moje
obżarstwo doznaje spełnienia, kiedy staję przed lodówkami pełnymi camembert,
brie, roquefort, comté i wieloma, wieloma… i jeszcze wieloma innymi. Oprócz
rozkoszowania się tym bogactwem, że się tak wyrażę, au naturel, mogę wymyślać,
co mi się żywnie podoba i tworzyć przepisy jak ten poniżej. Wystarczy, że mam
połowę ciasta z poprzedniego dnia, kiedy to robiłam tartę, śmietanę, po kawałku
różnego rodzaju serów i pizza gotowa!
W tym przepisie użyłam maroilles i Vieux Lille z północnej Francji, które są ciężko dostępne poza
Heksagonem, ale Wy oczywiście możecie użyć, jakichkolwiek serów. Dla lepszych
efektów lepiej jednak użyć kilku rodzajów, najlepiej gatunków, które dobrze się
topią.
One of my favorite aspects of living
in France is a fact that I can choose any kind of cheese. My gluttony is accomplished
when I stand in front of fridges full of camembert, brie, roquefort, comté, and
many, many... and many others. Aside from feasting this wealth, so to speak, au
naturel, I can invent what pleases me and create recipes like the one below. Enough
that I have half the dough from the previous day, when I was doing tart, sour
cream, a piece of different kinds of cheese and pizza is ready!
In this recipe I used maroilles and Vieux Lille from northern France, which are hardly available outside the Hexagon, but of course you can use any cheese. For best results, however, use several types of cheese, preferably those that melt well.
Pizza serowa
Składniki (na 2 pizze)
Ciasto
(na podstawie „Chleb.
Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey Hamelman)
516 g mąki
1 ½ szkl. wody
9 g soli
4 g drożdży instant + szczypta do zaczynu
2 łyżki oliwy z oliwek
Biały sos
6-7 łyżek gęstej śmietany
2 jajka
sól, pieprz
½ łyżeczki gałki
muszkatołowej
2 łyżki mąki
Ponadto
6 dużych plastrów szynki
200 g sera pleśniowego
(ja użyłam ok. 150 g maroilles i 50 g Vieux Lille)
żółty tarty ser (użyłam Emmental)
Przygotowanie
Ciasto przygotować jak tym przepisie.
W misce roztrzepać jajka,
dodać śmietanę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Wylać na spód i rozprowadzić,
zachowując 1 cm rant. Położyć plastry szynki i pokrojony ser. Posypać tartym
serem.
Piec przez ok. 10-12 min.
aż ser się roztopi i pizza nabierze złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Smacznego!
Pizza with cheese
Ingredients (for 2
pizzas)
Dough
(based on the "Bread. A baker’s book of techniques and recipes" Jeffrey Hamelman)
516 g flour
1 ½ cups water
9 g salt
4 g instant yeast + a pinch from starter
2 tbsp olive oil
White sauce
6-7 tbsp heavy cream
2 eggs
salt and pepper
½ tsp nutmeg
2 tbsp flour
Also
6 large slices of ham
200 g French type cheese (I used about 150 g maroilles and 50 g Vieux Lille)
grated cheese (I used Emmental)
(based on the "Bread. A baker’s book of techniques and recipes" Jeffrey Hamelman)
516 g flour
1 ½ cups water
9 g salt
4 g instant yeast + a pinch from starter
2 tbsp olive oil
White sauce
6-7 tbsp heavy cream
2 eggs
salt and pepper
½ tsp nutmeg
2 tbsp flour
Also
6 large slices of ham
200 g French type cheese (I used about 150 g maroilles and 50 g Vieux Lille)
grated cheese (I used Emmental)
Method
Prepare dough as in this recipe.
In
a bowl, beat eggs, add cream and
spices and mix thoroughly. Pour
on the dough and spread, keeping 1 cm edge. Lay slices of ham and
sliced cheese. Sprinkle with grated cheese.
Bake
for about
10-12 minutes until cheese
is melted and pizza becomes golden brown.
Remove
from the oven and allow to cool.
Enjoy!
mmm... wygląda przepysznie... aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuń