10 maja 2014

Pizza serowa/Pizza with cheese



Jednym z moich ulubionych aspektów życia we Francji jest możliwość wyboru wszelkiego rodzaju sera. Moje obżarstwo doznaje spełnienia, kiedy staję przed lodówkami pełnymi camembert, brie, roquefort, comté i wieloma, wieloma… i jeszcze wieloma innymi. Oprócz rozkoszowania się tym bogactwem, że się tak wyrażę, au naturel, mogę wymyślać, co mi się żywnie podoba i tworzyć przepisy jak ten poniżej. Wystarczy, że mam połowę ciasta z poprzedniego dnia, kiedy to robiłam tartę, śmietanę, po kawałku różnego rodzaju serów i pizza gotowa! 

W tym przepisie użyłam maroilles i Vieux Lille z północnej Francji, które są ciężko dostępne poza Heksagonem, ale Wy oczywiście możecie użyć, jakichkolwiek serów. Dla lepszych efektów lepiej jednak użyć kilku rodzajów, najlepiej gatunków, które dobrze się topią.


One of my favorite aspects of living in France is a fact that I can choose any kind of cheese. My gluttony is accomplished when I stand in front of fridges full of camembert, brie, roquefort, comté, and many, many... and many others. Aside from feasting this wealth, so to speak, au naturel, I can invent what pleases me and create recipes like the one below. Enough that I have half the dough from the previous day, when I was doing tart, sour cream, a piece of different kinds of cheese and pizza is ready!

In this recipe I used maroilles and Vieux Lille from northern France, which are hardly available outside the Hexagon, but of course you can use any cheese. For best results, however, use several types of cheese, preferably those that melt well.


 
Pizza serowa


Składniki (na 2 pizze)

Ciasto
(na podstawie „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey Hamelman)
516 g mąki
1 ½ szkl. wody
9 g soli
 4 g drożdży instant + szczypta do zaczynu
2 łyżki oliwy z oliwek

Biały sos
6-7 łyżek gęstej śmietany
2 jajka
sól, pieprz
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki

Ponadto
6 dużych plastrów szynki
200 g sera pleśniowego (ja użyłam ok. 150 g maroilles i 50 g Vieux Lille)
żółty tarty ser (użyłam Emmental)


Przygotowanie

Ciasto przygotować jak tym przepisie.

W misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę i przyprawy i dokładnie wymieszać. Wylać na spód i rozprowadzić, zachowując 1 cm rant. Położyć plastry szynki i pokrojony ser. Posypać tartym serem.

Piec przez ok. 10-12 min. aż ser się roztopi i pizza nabierze złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!






Pizza with cheese


Ingredients (for 2 pizzas)

Dough
(based on the "Bread. A baker’s book of techniques and recipes" Jeffrey Hamelman)
516 g flour
1 ½ cups water
9 g salt
 4 g instant yeast + a pinch from starter
2 tbsp olive oil

White sauce
6-7 tbsp heavy cream
2 eggs
salt and pepper
½ tsp nutmeg
2 tbsp flour

Also
6 large slices of ham
200 g French type cheese (I used about 150 g maroilles and 50 g Vieux Lille)
grated cheese (I used Emmental)


Method

Prepare dough as in this recipe.

In a bowl, beat eggs, add cream and spices and mix thoroughly. Pour on the dough and spread, keeping 1 cm edge. Lay slices of ham and sliced ​​cheese. Sprinkle with grated cheese.
 
Bake for about 10-12 minutes until cheese is melted and pizza becomes golden brown.
 
Remove from the oven and allow to cool.

Enjoy!



1 komentarz: