11 maja 2014

Gnocchi

Dzisiaj coś na włoską modłę.

Today we'll take an Italian treat.



Gnocchi


Składniki (na ok. 70 gnocchi)


8 średnich ziemniaków
6-7 łyżek mąki
1 jajko
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Rozgnieść w prasce i ostudzić. (Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowaniem gnocchi.)

Do ziemniaków dodać mąkę, jajko, sól i pieprz i zagnieść, formując kulę. Odkroić kawałek "ciasta", uformować wałek i odciąć kawałki wielkości 2-3 cm. Z każdego kawałka uformować kulkę, a następnie na każdej z nich zrobić wgłębienie wypukłą częścią widelca. Kontynuować z resztą ciasta.

W dużym garnku zagotować wodę. Posolić i wrzucać po 10-15 gnocchi na raz. Wyławiać, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Gnocchi można podawać od razu z wody lub smażone. Można je podawać same jako przystawkę, polane masłem i posypane Parmezanem lub np. z szałwią, lub jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich, np. z sosem.

Smacznego!




Gnocchi


Ingredients (for about 70 gnocchis)


8 medium potatoes
6-7 tbsp flour
1 egg
salt and freshly ground pepper
 

Method

Peel the potatoes, rinse them, cut into cubes and cook in salted water until tender. Crush them and allow to cool. (It's best to do it the day before preparing gnocchi.)

Add flour, egg, salt and pepper to potatoes and knead forming a ball. Cut off a piece of "dough", form a roll and cut pieces of 2-3 cm. Form a small ball from each piece and then put the convex part of a fork on each piece to mark them. Continue with the rest of the dough.

In a large pot boil water. Season with salt and throw 10-15 gnocchi at a time. Take them out when they float to the surface.

Gnocchi can be served directly from the water or fried. They can be served alone as an appetizer, topped with butter and sprinkled with Parmesan cheese and e.g. sage, or as a side to meat and vegetarian dishes, e.g.with a sauce.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz