30 maja 2014

Pstrąg w sezamie/Trout in sesame seeds

Dzisiaj proponuję Wam pysznego pstrąga w posypce z czarnego i białego sezamu. Jeśli podacie go z sałatką, otrzymacie lekki i sycący lunch bez wyrzutów sumienia ;)

Today I suggest preparing a delicious trout sprinkled with black and white sesame seeds.
If you serve it with a salad, you will get a light and satiating lunch without any remorse ;)



Pstrąg w sezamie
(przepis inspirowany stroną Kwestia Smaku)


Składniki (1 porcja)

1-2 małe filety z pstrąga
2 łyżki sezamu (np. mieszane białe i czarne) 
1 łyżka oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
fleur de sel (lub inna gruboziarnista sól)
cytryna do podania



Przygotowanie


Piekarnik nagrzać do 180oC.

Pstrąga opłukać, osuszyć, polać oliwą, posolić, dodać pieprz i posypać sezamem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec ok. 20-25 min.

Wyjąć z piekarnika.

Podawać z sałatką i cytryną.

Smacznego!





 Trout in sesame seeds
(inspired by Kwestia Smaku website)


Ingredients (serves 1)

1-2 small trout fillets
2 tbsp sesame seeds (e.g. mixed white and black)
1 tbsp olive oil
freshly ground pepper
fleur de sel (or other coarse salt)
lemon to serve



Method

Preheat the oven to
180oC.

Rinse trout, dry it, pour the olive oil over, season with salt and pepper and sprinkle with sesame seeds. Place in a baking dish and bake for about 20-25 minutes.

Remove from the oven.

Serve with salad and a lemon.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz