Kiedy byłam nastolatką,
jeździliśmy do cioci na maliny. Pamiętam długie rzędy kolczastych krzaków i całodniowe
zbiory w upalne dni, po których ręce były zaczerwienione od licznych zadrapań i
ukąszeń komarów. Później nadchodził wieczór, kiedy słońce wreszcie leniwie
chowało się za horyzontem, przynosząc upragniony chłód i zasłużony odpoczynek.
To były radosne lata. Nie musiałam się o nic martwić. W wolnych chwilach
zasiadałam na tarasie z książką. I to się nie zmieniło :)
Ta babka jest takim
wspomnieniem lata. Chociaż jeszcze nie czas na świeże maliny, z zamrażalnika wygrzebałam
mrożone. Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne, waniliowe, z lekką cytrynową
nutą. Do tego mój ulubiony lukier cytrynowy i kwaskawe maliny. Pycha!
When I was a teenager, we
were going to my aunt picking the raspberries. I remember the
long rows of thorny bushes and all-day harvests
on hot days, after which our hands were red from
the numerous scratches and
mosquito bites. Then the evening was coming and the sun finally
lazily hid behind
the horizon, bringing the desired shade and well-deserved
rest. Those years were so joyful. I didn’t have to worry about anything. In my spare time I sat on
the terrace with a book. And
that hasn’t changed :)
This baba is some kind of summer memory. Although it’s not yet the time for fresh raspberries, I dug out some frozen ones of the freezer. The cake is light, fluffy, moist, with vanilla flavor and a slight hint of lemon. Additionally, my favorite lemon frosting and a bit tart raspberries. Yum!
This baba is some kind of summer memory. Although it’s not yet the time for fresh raspberries, I dug out some frozen ones of the freezer. The cake is light, fluffy, moist, with vanilla flavor and a slight hint of lemon. Additionally, my favorite lemon frosting and a bit tart raspberries. Yum!
Waniliowa
babka z lukrem cytrynowym i malinami
(na
podstawie strony Kwestia Smaku)
Składniki
4 jajka w
temperaturze pokojowej
140 g
drobnego cukru
200 g
masła + do wysmarowania formy
sok i
skórka starta z 1 cytryny
140 g
mąki pszennej
70 g mąki
ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii
Lukier
1 szkl. cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny
Ponadto
mielone migdały lub bułka
tarta do wysypania formy
100 g malin (świeżych lub
mrożonych) do dekoracji
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170oC.
Formę na babkę wysmarować
masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą.
Masło roztopić. Dodać
skórkę i sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.
Obie mąki i proszek do
pieczenia przesiać do miski. Dokładnie wymieszać.
Do dużej miski wbić
jajka. Dodać cukier i miksować aż do powstania gęstej masy (ok. 10 min.). W międzyczasie dodać ziarenka wanilii. Następnie
wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników.
Dodać masło i dokładnie zmiksować.
Gotowe ciasto wlać do
przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 60-75 min. do suchego
patyczka. Jeśli babka będzie zbyt szybko
brązowieć, wierzch przykryć folią aluminiową.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić. Wyjąć z formy i wyrównać spód.
Przygotować lukier: do
miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i wymieszać.
Babkę polać lukrem i
udekorować malinami.
Smacznego!
Vanilla
baba with lemon frosting and rasberries
(based on
Kwestia Smaku website)
Ingredients
4 eggs at room
temperature
140 g caster sugar
200 g of butter + to grease the mold
juice and zest of 1 lemon
140 g wheat flour
70 g potato flour
1 tsp baking powder
140 g caster sugar
200 g of butter + to grease the mold
juice and zest of 1 lemon
140 g wheat flour
70 g potato flour
1 tsp baking powder
1 vanilla pod
Frosting
1 cup icing sugar
4 tbsp lemon juice
Also
ground almonds or breadcrumbs to sprinkle the mold
100 g raspberries (fresh or frozen) to decorate
1 cup icing sugar
4 tbsp lemon juice
Also
ground almonds or breadcrumbs to sprinkle the mold
100 g raspberries (fresh or frozen) to decorate
Method
Preheat the oven to 170oC.
Grease the baba mold
with butter and sprinkle with almonds or breadcrumbs.
Melt butter. Add lemon
zest and juice and set aside to cool.
Sift both flours
and baking powder into a bowl. Mix thoroughly.
In a large bowl put
eggs. Add
sugar and mix until a thick paste (about 10 minutes). In the meantime, add the vanilla seeds. Then
pour the flours with the baking powder and mix to combine the ingredients. Add the butter and mix
thoroughly.
Pour the ready batter
into the prepared mold. Put in the oven and bake
for 60-75 minutes to a dry stick. If
the baba browns too quickly, cover the top with aluminum foil.
Remove from the
oven and let it cool. Remove
from the mold and align the bottom.
Prepare the
frosting: in a bowl, put the icing sugar, add lemon juice and mix.
Pour the frosting over
the baba and decorate with raspberries.
Enjoy!
Fantastyczna ta babka, właśnie taka mi się marzy :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentuje!!
OdpowiedzUsuń