5 maja 2014

Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami/Vanilla baba with lemon frosting and raspberries



Kiedy byłam nastolatką, jeździliśmy do cioci na maliny. Pamiętam długie rzędy kolczastych krzaków i całodniowe zbiory w upalne dni, po których ręce były zaczerwienione od licznych zadrapań i ukąszeń komarów. Później nadchodził wieczór, kiedy słońce wreszcie leniwie chowało się za horyzontem, przynosząc upragniony chłód i zasłużony odpoczynek. To były radosne lata. Nie musiałam się o nic martwić. W wolnych chwilach zasiadałam na tarasie z książką. I to się nie zmieniło :)

Ta babka jest takim wspomnieniem lata. Chociaż jeszcze nie czas na świeże maliny, z zamrażalnika wygrzebałam mrożone. Ciasto jest lekkie, puszyste, wilgotne, waniliowe, z lekką cytrynową nutą. Do tego mój ulubiony lukier cytrynowy i kwaskawe maliny. Pycha! 


When I was a teenager, we were going to my aunt picking the raspberries. I remember the long rows of thorny bushes and all-day harvests on hot days, after which our hands were red from the numerous scratches and mosquito bites. Then the evening was coming and the sun finally lazily hid behind the horizon, bringing the desired shade and well-deserved rest. Those years were so joyful. I didn’t have to worry about anything. In my spare time I sat on the terrace with a book. And that hasn’t changed :)

This baba is some kind of summer memory. Although it’s not yet the time for fresh raspberries, I dug out some frozen ones of the freezer. The cake is light, fluffy, moist, with vanilla flavor and a slight hint of lemon. Additionally, my favorite lemon frosting and a bit tart raspberries. Yum!




Waniliowa babka z lukrem cytrynowym i malinami
(na podstawie strony Kwestia Smaku)


Składniki

4 jajka w temperaturze pokojowej
140 g drobnego cukru
200 g masła + do wysmarowania formy
sok i skórka starta z 1 cytryny
140 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 laska wanilii

Lukier
1 szkl. cukru pudru
4 łyżki soku z cytryny

Ponadto
mielone migdały lub bułka tarta do wysypania formy
100 g malin (świeżych lub mrożonych) do dekoracji


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 170oC.

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mielonymi migdałami lub bułką tartą.

Masło roztopić. Dodać skórkę i sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia.

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dokładnie wymieszać.

Do dużej miski wbić jajka. Dodać cukier i miksować aż do powstania gęstej masy (ok. 10 min.). W międzyczasie dodać ziarenka wanilii. Następnie wsypać mąki z proszkiem do pieczenia i miksować do połączenia się składników. Dodać masło i dokładnie zmiksować.

Gotowe ciasto wlać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 60-75 min. do suchego patyczka. Jeśli babka będzie zbyt szybko brązowieć, wierzch przykryć folią aluminiową.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Wyjąć z formy i wyrównać spód.

Przygotować lukier: do miseczki wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i wymieszać.

Babkę polać lukrem i udekorować malinami.

Smacznego!





Vanilla baba with lemon frosting and rasberries
(based on Kwestia Smaku website)


Ingredients

4 eggs at room temperature
140 g caster sugar
200 g of butter + to grease the mold
juice and zest of 1 lemon
140 g wheat flour
70 g potato flour
1 tsp baking powder
1 vanilla pod

Frosting
1 cup icing sugar
4 tbsp lemon juice

Also
ground almonds or breadcrumbs to sprinkle the mold
100 g raspberries (fresh or frozen) to decorate


Method

Preheat the oven to 170oC.

Grease the baba mold with butter and sprinkle with almonds or breadcrumbs.

Melt butter. Add lemon zest and juice and set aside to cool.

Sift both flours and baking powder  into a bowl. Mix thoroughly.

In a large bowl put eggs. Add sugar and mix until a thick paste (about 10 minutes). In the meantime, add the vanilla seeds. Then pour the flours with the baking powder and mix to combine the ingredients. Add the butter and mix thoroughly.

Pour the ready batter into the prepared mold. Put in the oven and bake for 60-75 minutes to a dry stick. If the baba browns too quickly, cover the top with aluminum foil.

Remove from the oven and let it cool. Remove from the mold and align the bottom.

Prepare the frosting: in a bowl, put the icing sugar, add lemon juice and mix.

Pour the frosting over the baba and decorate with raspberries.

Enjoy!




Babki i babeczki

2 komentarze:

  1. Fantastyczna ta babka, właśnie taka mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie się prezentuje!!

    OdpowiedzUsuń