I named this salad Paris-Rome, because it consists of products originating from France and Italy. I used Parma ham, but of course it can be replaced with another dried ham (e.g. bayonne, serrano or Schwarzwald ham), and the French, hard cheese Comté, however, here you can also use something else, such as Parmesan or your favorite cheese.
Sałatka Paryż-Rzym
Składniki (1 porcja)
garść roszponki
4 zielone szparagi
4 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej, suszonej szynki)
kilka płatków sera Comté (lub innego, twardego sera)
kilka listków bazylii
Winegret
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
fleur de sel (lub inna sól)
Przygotowanie
Roszponkę opłukać, wysuszyć i ułożyć na talerzu.
Szparagi dokładnie opłukać pod zimną wodą (szczególnie główki, w których zwykle jest dużo piasku), odłamać twarde końce i zblanszować (wrzucić na 2 min. do gotującej się wody). Odcedzić, opłukać zimną wodą i zawinąć w plasterki szynki. Ułożyć na roszponce.
Za pomocą np. tarki zrobić cienkie płatki z sera i obsypać nimi sałatkę.
Bazylię opłukać i dodać do sałatki.
Wymieszać wszystkie składniki winegretu i polać nim sałatkę.
Podawać ze świeżą bagietką.
Smacznego!
Paris-Rome salad
Ingredients (serves 1)
a handful of lamb's lettuce
4 green asparagus
4 slices Parma ham (or another dried ham)
a few flakes Comté cheese (or other hard cheese)
a few leaves of basil
4 green asparagus
4 slices Parma ham (or another dried ham)
a few flakes Comté cheese (or other hard cheese)
a few leaves of basil
Vinaigrette
1 tbsp balsamic vinegar
3 tbsp olive oil
freshly ground pepper
fleur de sel (or other salt)
1 tbsp balsamic vinegar
3 tbsp olive oil
freshly ground pepper
fleur de sel (or other salt)
Method
Rinse lamb's lettuce, dry it and place on a plate.
Rinse asparagus thoroughly under cold water (especially the heads which usually contain a lot of sand), break off the tough ends and blanch them (toss for 2 minutes in boiling water). Drain, rinse with cold water and wrap in the slices of ham. Place on lamb's lettuce.
Using e.g. a grater, make thin slices of cheese and sprinkle them over salad.
Rinse the basil and add to the salad.
Mix all vinaigrette ingredients and pour over the salad.
Serve with a fresh baguette.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz