18 maja 2014

Sałatka Paryż-Rzym/Paris-Rome salad

Nazwałam tę sałatkę Paryż-Rzym, ponieważ składa się z produktów pochodzących z Francji i Włoch. Użyłam szynki parmeńskiej, ale oczywiście można ją zastąpić inną, suszoną szynką (np. bajońską, serrano czy szwarcwaldzką), a także francuskiego, twardego sera Comté, jednak i tutaj można użyć czegoś innego, np. Parmezanu lub Waszego ulubionego sera.

I named this salad Paris-Rome, because it consists of products originating from France and Italy. I used Parma ham, but of course it can be replaced with another dried ham (e.g. bayonne, serrano or Schwarzwald ham), and the French, hard cheese Comté, however, here you can also use something else, such as Parmesan or your favorite cheese.



Sałatka Paryż-Rzym


Składniki (1 porcja)

garść roszponki
4 zielone szparagi
4 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej, suszonej szynki)
kilka płatków sera Comté (lub innego, twardego sera)
kilka listków bazylii

Winegret
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
fleur de sel (lub inna sól)


Przygotowanie

Roszponkę opłukać, wysuszyć i ułożyć na talerzu.

Szparagi dokładnie opłukać pod zimną wodą (szczególnie główki, w których zwykle jest dużo piasku), odłamać twarde końce i zblanszować (wrzucić na 2 min. do gotującej się wody). Odcedzić, opłukać zimną wodą i zawinąć w plasterki szynki. Ułożyć na roszponce.

Za pomocą np. tarki zrobić cienkie płatki z sera i obsypać nimi sałatkę.

Bazylię opłukać i dodać do sałatki.

Wymieszać wszystkie składniki winegretu i polać nim sałatkę.

Podawać ze świeżą bagietką.

Smacznego!



Paris-Rome salad


Ingredients (serves 1)

a handful of lamb's lettuce
4 green asparagus
4 slices Parma ham (or another dried ham)
a few flakes Comté cheese (or other hard cheese)
a few leaves of basil
 
Vinaigrette
1 tbsp balsamic vinegar
3 tbsp olive oil
freshly ground pepper
fleur de sel (or other salt)
 

Method

Rinse lamb's lettuce, dry it and place on a plate.

Rinse asparagus thoroughly under cold water (especially the heads which usually contain a lot of sand), break off the tough ends and blanch them (toss for 2 minutes in boiling water). Drain, rinse with cold water and wrap in the slices of ham. Place on lamb's lettuce.

Using e.g. a grater, make thin slices of cheese and sprinkle them over salad.

Rinse the basil and add to the salad.

Mix all vinaigrette ingredients and pour over the salad.

Serve with a fresh baguette.
 

Enjoy!






Szparagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz