2 października 2014

Wegetariańskie curry/Vegetarian curry

Szybki, lekki, bezmięsny obiad. Sama przyjemność!

Fast, light, meatless dinner. Just a pleasure!








Wegetariańskie curry


Składniki

1 cebula
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
200 g mrożonego groszku
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki kurkumy lub curry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka garam masala
sok z ½ limonki
świeża kolendra
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć ok. 5 min. na średnim ogniu. Następnie wrzucić posiekany czosnek i przyprawy i smażyć przez 1 min. Odstawić z ognia.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić i ugotować razem z groszkiem. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Dodać cebulę z czosnkiem i przyprawami oraz mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu ok. 5 min. Odstawić.

Curry przelać do miseczek. Doprawić sokiem z limonki, posiekaną kolendrą i słodką lub ostrą papryką.

Smacznego!





Vegetarian curry
 

Ingredients

1 onion
3 cloves garlic
4 potatoes
200 g frozen peas
1 can coconut milk
2 teaspoons turmeric or curry
1 teaspoon cayenne pepper
1 teaspoon garam masala
juice of ½ lime
fresh coriander
olive oil
salt and pepper


Method

In a skillet heat the olive oil. Chop the onion and put it in the hot pan. Fry for about 5 minutes over medium heat. Then toss the chopped garlic and spices and fry for 1 minute. Set aside.

Peel, rinse, cut the potatoes and cook them along with peas. Drain and put back into the pot. Add the onion, garlic and spices mix and coconut milk. Simmer for about 5 minutes. Set aside.

Put curry pour into bowls. Season with lime juice, chopped coriander and sweet or hot peppers

Enjoy!





 

2 komentarze: