19 września 2015

Szarlotka z bezą/Apple pie with meringue

To już ten czas! Czas na jesienne ciasta, a przede wszystkim królową - szarlotkę. Tym razem skorzystałam z przepisu Kwestii Smaku. Łakomstwo nie ma granic ;)

It's time! Time for autumn pies and especially the queen - apple pie. This time I followed the recipe from Kwestia Smaku blog. Greed has no limits ;)




Szarlotka z bezą


Składniki

Ciasto
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g drobnego cukru
2 łyżki cukru wanilinowego
3 żółtka
150 g zimnego masła

Nadzienie
1,5 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g drobnego cukru

Beza
3 białka
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę i wyrabiać między palcami do powstania kruszonki. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę.

Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Dodać cynamon, cukier i cukier wanilinowy i mieszając, gotować na średnim ogniu ok. 10-15 min. 

W międzyczasie piekarnik nagrzać do 175 st. C.

Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć formę posmarowaną masłem i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka.

Białka ubić na sztywno. Ciągle miksując, dodawać po 1 łyżce cukru. Dokładnie miksować aż cukier się rozpuści i kontynuować z resztą cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze ok. 2 min. Bezę wyłożyć na jabłka.

Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec 25 min. W końcu ustawić  w piekarniku tylko dolną grzałkę i ewentualnie termoobieg i zwiększyć temperaturę do 170 st. C. Piec ok. 25 min., sprawdzając od czasu do czasu, czy ciasto się nie przypala (ciasto może być gotowe przed podanym czasem).

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!





Apple pie with meringue


Ingredients

Dough 
300 g flour 
1 teaspoon baking powder
80 g caster sugar 
2 tablespoons vanilla sugar 
3 egg yolks 
150 g cold butter

Filling 

1.5 kg apples 
2 teaspoons cinnamon 
1 package vanilla sugar
50 g caster sugar

Meringue 

3 egg yolks 
150 g caster sugar 
2 teaspoons cornstarch


Method

Sift the flour into a bowl. Add baking powder, sugar and vanilla sugar and mix. Add the diced butter and knead between the fingers till crumbled. Then add egg yolks and quickly knead the dough. Shape into a ball, wrap in cling film and chill in the refrigerator for at least 1 hour.

Peel the apples, cut into quarters, cut out the seeds and cut into big cubes. Add cinnamon, sugar and vanilla sugar and stirring, cook over medium heat for about 10-15 minutes.


Meanwhile, heat the oven to 175 ° C.


Remove the chilled dough from the refrigerator and roll out thinly. Line a buttered mold with the dough and prick with a fork. Put apples on the dough.


Beat the whites to stiff. Still mixing, add 1 tablespoon of sugar at a time. Mix thoroughly until sugar is dissolved and continue with the rest of the sugar. Then add cornstarch and
still mix for about 2 minutes. Put meringue put on apples.

Put the pie into the oven and bake for 15 minutes. Then reduce the temperature to 120
° C and bake for 25 minutes. Finally, set only the lower oven heater and optionally the hot air and increase the temperature to 170 ° C. Bake for about 25 minutes, checking from time to time whether the dough does not burn (the pie may be done prior to the specified time).

Remove from the oven and cool.


Enjoy!


 

Jabłko z cynamonem 2015

2 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie, jak wspaniały smak musi mieć na szarlotka :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: www.smallhomebakery.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń