18 września 2015

Zupa marchewkowa z imbirem/Carrot soup with ginger

Kolejny pomysł na zupę. Tym razem pyszny krem z marchewki z dodatkiem imbiru, specjalnie na chłodniejsze dni lub kiedy rozkłada Was jakieś choróbsko.

Another idea for a soup. This time a delicious carrot cream with ginger, especially for colder days or when the you're starting to get sick.




Zupa marchewkowa z imbirem


Składniki

500 g marchewki
2 średnie ziemniaki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru (wielkości połowy kciuka)
600 ml bulionu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren kminu
sól, pieprz
oliwa
uprażone pestki słonecznika do podania (opcjonalnie)


Przygotowanie

Marchewkę i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać i drobno pokroić.

W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy. Dodać cebulę, czosnek, imbir i ziarna kminu i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min. następnie dodać marchewkę, ziemniaki i kurkumę i smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając. Na koniec wlać bulion, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 20 min. aż warzywa będą miękkie.

Zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.

Podawać np. z uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!







Carrot soup with ginger


Ingredients

500 g carrot
2 medium potatoes
1/2 onion
1 clove garlic
piece of fresh ginger (the size of
half your thumb)
600 ml stock
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon cumin seeds
salt pepper
olive oil
roasted sunflower seeds to serve (optional)


Method

Peel the carrots and potatoes, rinse and cut into cubes.
Peel and finely chop onion, garlic and ginger.

In a large pot, heat a little olive oil. Add onion, garlic, ginger and cumin seeds and fry over medium heat for about 3 minutes, then add carrots, potatoes and turmeric and cook for about 10 minutes, occasionally stirring. Finally pour the stock, reduce the heat, cover and simmer for 20 minutes until vegetables are tender.

Blend to a smooth cream. Season to taste.

Serve eg. with roasted sunflower seeds.


Enjoy!




Wegetariański obiad V

5 komentarzy: