Fluffy, sweet buns, perfect for breakfast or afternoon tea.
Drożdżówki marcepanowe
(na podstawie "Scandilicious baking" Signe Johansen)
Składniki (ok. 12-15 dużych drożdżówek)
Ciasto
325 ml mleka
50 g masła
500 g mąki
75 g drobnego cukru
1 1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
1 roztrzepane jajko
Nadzienie
75 g bardzo miękkiego masła
50 g zmielonych migdałów
50 g marcepanu
50 g drobnego cukru
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
Do wykończenia
1 roztrzepane jajko
płatki migdałowe
Przygotowanie
Podgrzać mleko razem z masłem. Odstawić do ostudzenia.
Drożdże wkruszyć do miseczki i posypać 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 1-2 min. do rozpuszczenia.
Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier i kardamon i wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże, a następnie jajko i przestudzone mleko z masłem. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać rękami aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Na drugi dzień ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką i zostawić ok. 30 min. do ocieplenia.
Dokładnie zmiksować wszystkie składniki nadzienia na gładką pastę.
Ocieplone ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Połowę ciasta wysmarować nadzieniem i przykryć drugą częścią ciasta, dokładnie sklejając brzegi. Ostrym nożem odkroić paski ciasta. Trzymając pasek za końce, skręcać w przeciwnym kierunku, następnie formować kułka, dokładnie sklejając końce.
Tak uformowane drożdżówki zostawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Ułożyć 4-5 drożdżówek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. aż drożdżowki nabiorą ładnego, złotego koloru.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Kontynuować z resztą drożdżówek.
Smacznego!
Marzipan buns
(based on "Scandilicious baking" Signe Johansen)
Ingredients (about 12-15 large buns)
Dough
325 ml milk
50 g butter
500 g flour
75 g caster sugar
1 1/2 tsp cardamom
2 teaspoons salt
15 g fresh yeast
1 beaten egg
Filling
75 g very soft butter
50 g ground almonds
50 g marzipan
50g caster sugar
3 tablespoons cream
1 teaspoon natural vanilla extract
1/4 teaspoon salt
To finish
1 beaten egg
almond flakes
Method
Heat the milk with the butter. Set aside to cool.
Crumble yeast into a bowl and sprinkle with 1 teaspoon sugar. Let stand for 1-2 minutes to dissolve.
Sift the flour into a bowl. Add salt, sugar and cardamom and mix. Add dissolved yeast, egg and cooled milk with butter. Mix thoroughly with a wooden spoon, then knead with hands until a smooth consistency. Cover the bowl with plastic wrap and refrigerate overnight.
The next day take the dough out of the refrigerator, put on lightly floured pastry board and leave for about 30 minutes to come to a room temperature.
Mix thoroughly all filling ingredients into a smooth paste.
Roll the dough to a large rectangle. Spread the filling on one half of the dough and cover with the second part, carefully gluing the edges. Cut off the strips of dough with a sharp knive. Holding the ends of the strip, turn in the opposite direction, then form a circle, carefully gluing the ends.
Preheat the oven to 200°C.
Place 4-5 buns on a baking sheet lined with baking paper. Spread with beaten egg and sprinkle with almonds. Put into preheated oven and bake for about 15 minutes until the buns get golden brown.
Remove from oven and cool.
Continue with the rest of the buns.
Enjoy!
wyglądają pysznie, pewnie i tak smakują
OdpowiedzUsuńZapewniam, że tak :)
UsuńZ marcepanem musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńA jak je ślicznie pozwijałaś :)
Oj, dziękuję :D Rzeczywiście były pyszne na śniadanie, jeszcze cieplutkie, podane z kawą :) Uwielbiam marcepan!
Usuń