28 stycznia 2015

Gorąca czekolada/Hot chocolate

Jeśli miałabym znaleźć tylko jeden powód, dla którego warto polubić zimę, na pewno byłaby to gorąca czekolada!

W oryginalnym przepisie ("Sweet Paris" Michael Paul) pojawia się cukier. Ja jednak z niego rezygnuję na rzecz większej ilości mlecznej czekolady.

If I had to find just one reason to like winter, I'm sure it would be a hot chocolate!

There's sugar in the original recipe ("Sweet Paris" Michael Paul). Instead, I add more milk chocolate.






Gorąca czekolada


Składniki (2 porcje)

200 ml mleka
100 ml kremówki
1 laska wanilii
50 g ciemnej czekolady
50 g mlecznej czekolady
szczypta soli

Do podania
bita śmietana


Przygotowanie

Mleko i kremówkę wlać do rondelka. Dodać sól. Laskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka i wrzucić razem z pustą laską wanilii do mleka. Podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.

Wyłowić laskę wanilii i wrzucić połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać trzepaczką aż czekolada będzie całkowicie rozpuszczona.

Lekko podgrzać i przelać do filiżanki.

Podawać z bitą śmietaną.

Smacznego!






Hot chocolate



Ingredients (serves 2)

200 ml milk
100 ml heavy cream
1 vanilla pod
50 g dark chocolate
50 g milk chocolate
pinch of salt

To serve
whipped cream



Method

Pour milk and cream into a saucepan. Add salt. Cut the vanilla pod in half, scrape out the seeds and toss them together with an empty vanilla pod to the milk. Heat over low heat, without bringing to the boil.

Fish out the vanilla pod and add chocolate. Using a whisk, mix thoroughly until the chocolate is completely dissolved.

Heat up gently and pour into the cup.

Serve with whipped cream.

Enjoy!




 

2 komentarze: