26 stycznia 2015

Grzane wino/Mulled wine

Lubię zimę. Śnieg, poranki z parującą kawą, kiedy nigdzie nie muszę się spieszyć. Kiermasz bożonarodzeniowy na krakowskim rynku, gdzie znów trzeba mnie odganiać od stoisk. Zapach choinki. Kiczowate dekoracje. Smak przypraw w grzanym winie i długie wieczory z pogaduchami "od serca".

Grzane wino lubię podawać tak, jak je piłam w Finlandii - z płatkami migdałowymi i rodzynkami. Spróbujcie!

I like the winter. Snow, mornings with steaming coffee when I have nowhere to rush. Christmas market in Krakow's market square, where again I'll have to be stopped from buying too much. The smell of a Christmas tree. Kitschy decorations. The taste of mulled wine spices and long evenings with real talks.

I like to serve mulled wine as I drank it in Finland - with almond flakes and raisins. Try it!





Grzane wino


Składniki (1 porcja)


250 ml wytrawnego czerwonego wina
3 łyżeczki miodu (lub do smaku)
3-4 plasterki pomarańczy
kawałek kory cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3 ziarenka kardamonu
4 goździki


Do podania
płatki migdałowe
rodzynki


Przygotowanie

Wino wlać do rondelka. Dodać przyprawy, miód i pokrojoną na plasterki pomarańczę. Podgrzewać na małym ogniu przez 7-8 min. 

Wino przecedzić przez sitko do kubka. Wsypać płatki migdałowe i rodzynki.

Smacznego!



 

Mulled wine


Ingredients (serves 1) 

250ml dry red wine
3 teaspoons honey (or to taste)
3-4 slices orange
a piece of cinnamon bark
1 star anise
3 cardamom seeds
4 cloves

To serve
almond flakes
raisins




Method


Pour the wine into a saucepan. Add the spices, honey and orange
cut into slices. Heat over low heat for 7-8 minutes.

Strain wine through a sieve into a cup. Add almond flakes and raisins.

Enjoy!




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz