23 grudnia 2014

Bûche de Noël



Klasyczny francuski deser bożonarodzeniowy w kształcie konaru drzewa (stąd też jego nazwa). Tradycyjnie jest nadziewany kremem na bazie masła, jednak coraz częściej się od niego odchodzi z powodu jego ciężkości. Nic dziwnego, po całym świątecznym obżarstwie mamy raczej ochotę na coś lekkiego. Moja wersja jest lżejsza, jednak nadal bogata, pyszna i świąteczna! Wesołych Świąt!

The classic French Christmas dessert in the shape of a tree limb (hence its name). Traditionally, it’s stuffed with butter cream, but it gets replaced more and more by lighter creams. No surprise, after all the Christmas food we rather want something light. My version is lighter, but still rich, delicious and festive! Merry Christmas!







Bûche de Noël
(na podstawie “Marmiton”, listopad-grudzień 2014)


Składniki

120 g mąki
120 g drobnego cukru + 1 łyżka
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka rumu
50 ml wody
350 g kremu z kasztanów + do dekoracji
330 ml kremówki
kilka orzechów laskowych do dekoracji
masło


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Oddzielić 2 żółtka od białek. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno. Żółtka, 2 całe jajka i cukier utrzeć na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać szpatułką, „podnosząc” masę, tak aby zachowała lekkość.

Wylać na blachę wyłożoną papierem posmarowanym masłem, formując prostokąt i wyrównać szpatułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 min.

Wyjąć z piekarnika, odkleić od papieru i od razu przenieść na wilgotną ściereczkę. Jak najciaśniej zawinąć w roladę i zostawić do ostudzenia.

W rondelku podgrzać wodę z 1 łyżką cukru rumem. Mieszać aż cukier się rozpuści. Odstawić.

Kremówkę ubić na sztywno. Krem z kasztanów pobijać widelcem, żeby nie był zbyt zwięzły, a następnie dodać do kremówki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Powoli rozwinąć ostudzoną roladę, nasączając ją syropem z rumem za pomocą pędzelka.

Wyłożyć 1/3 kremu i zawinąć (już bez ściereczki) w roladę. Odkroić końce rolady lekko na ukos, tak aby przypominała konar drzewa. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać szpatułką. Widelcem zrobić wzorki. Udekorować różyczkami z kremu kasztanowego i posiekanymi orzechami.

Smacznego!





  

Bûche de Noël
(based on “Marmiton”, November-December 2014)


Ingredients

120 g flour
120g caster sugar + 1 tablespoon
4 eggs
pinch of salt
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon rum
50 ml water
350 g chestnut cream + for decoration
330 ml cream
some hazelnuts for decoration
butter


Method

Preheat the oven to 180°C.

Separate 2 egg yolks and whites. Beat the whites with a pinch of salt to stiff. Mix 2 egg yolks, 2 whole eggs and sugar until light and fluffy, bright mass. Add flour, baking powder and mix thoroughly. Then add the stiffly beaten egg whites and gently stir with a spatula, "raising" the mass, so that all the air stays in.

Pour onto a baking tray lined with buttered paper, forming a rectangle and align with a spatula. Put into preheated oven and bake for 10-12 minutes.

Remove from the oven, peel off the paper and immediately transfer to a humid cloth. Wrap in the roll as tight as you can and leave to cool.

In a saucepan, heat the water with 1 tablespoon sugar and rum. Stir until the sugar is dissolved. Set aside.

Whip the cream to stiff. Beat the chestnut cream with a fork, so it’s not too compact and then add the cream and gently stir with a spatula.

Slowly expand the cooled roll moistening it with rum syrup using a brush.

Spoon 1/3 of the cream and wrap (without cloth) in the roll. Cut off the ends of the roll lightly on the bias so it resembles to a tree limb. Put the rest of the cream on the top and level it with a spatula. Make patterns with a fork. Garnish with chestnut cream roses and chopped hazelnuts.

Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz