Klasyczny
francuski deser bożonarodzeniowy w kształcie konaru drzewa (stąd też jego
nazwa). Tradycyjnie jest nadziewany kremem na bazie masła, jednak coraz
częściej się od niego odchodzi z powodu jego ciężkości. Nic dziwnego, po całym
świątecznym obżarstwie mamy raczej ochotę na coś lekkiego. Moja wersja jest
lżejsza, jednak nadal bogata, pyszna i świąteczna! Wesołych Świąt!
The
classic French Christmas dessert in the shape of a tree limb
(hence its name). Traditionally, it’s stuffed with butter cream, but it gets
replaced more and more by lighter creams. No surprise,
after all the Christmas food we rather want
something light. My version
is lighter, but still rich, delicious and festive!
Merry Christmas!
Bûche de
Noël
(na podstawie “Marmiton”,
listopad-grudzień 2014)
Składniki
120 g
mąki
120 g
drobnego cukru + 1 łyżka
4 jajka
szczypta soli
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżeczka rumu
50 ml
wody
350 g
kremu z kasztanów + do dekoracji
330 ml
kremówki
kilka orzechów
laskowych do dekoracji
masło
Przygotowanie
Piekarnik
nagrzać do 180oC.
Oddzielić
2 żółtka od białek. Białka ubić z szczyptą soli na sztywno. Żółtka, 2 całe
jajka i cukier utrzeć na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubite białka i delikatnie
wymieszać szpatułką, „podnosząc” masę, tak aby zachowała lekkość.
Wylać na
blachę wyłożoną papierem posmarowanym masłem, formując prostokąt i wyrównać
szpatułką. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 min.
Wyjąć z
piekarnika, odkleić od papieru i od razu przenieść na wilgotną ściereczkę. Jak
najciaśniej zawinąć w roladę i zostawić do ostudzenia.
W
rondelku podgrzać wodę z 1 łyżką cukru rumem. Mieszać aż cukier się rozpuści.
Odstawić.
Kremówkę
ubić na sztywno. Krem z kasztanów pobijać widelcem, żeby nie był zbyt zwięzły,
a następnie dodać do kremówki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Powoli rozwinąć
ostudzoną roladę, nasączając ją syropem z rumem za pomocą pędzelka.
Wyłożyć
1/3 kremu i zawinąć (już bez ściereczki) w roladę. Odkroić końce rolady lekko
na ukos, tak aby przypominała konar drzewa. Na wierzch wyłożyć resztę kremu,
wyrównać szpatułką. Widelcem zrobić wzorki. Udekorować różyczkami z kremu
kasztanowego i posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Bûche de
Noël
(based on “Marmiton”, November-December 2014)
Ingredients
120 g flour
120g caster sugar + 1 tablespoon
4 eggs
pinch of salt
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon rum
50 ml water
350 g chestnut cream + for decoration
330 ml cream
some hazelnuts for decoration
butter
Method
Preheat the oven to 180°C.
120g caster sugar + 1 tablespoon
4 eggs
pinch of salt
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon rum
50 ml water
350 g chestnut cream + for decoration
330 ml cream
some hazelnuts for decoration
butter
Method
Preheat the oven to 180°C.
Separate
2 egg yolks and whites. Beat the whites with a pinch of salt to
stiff. Mix 2 egg yolks, 2 whole
eggs and sugar until light and fluffy, bright mass.
Add flour, baking
powder and mix thoroughly.
Then add the stiffly beaten egg whites
and gently stir with
a spatula, "raising" the
mass, so that all the air stays in.
Pour onto a baking tray
lined with buttered paper, forming a rectangle and align with a spatula. Put into preheated oven and bake for 10-12 minutes.
Remove
from the oven, peel off the paper
and immediately transfer to a humid cloth. Wrap in
the roll as tight as you can and leave
to cool.
In a saucepan, heat the water with 1 tablespoon sugar and
rum. Stir until
the sugar is dissolved. Set
aside.
Whip the cream to stiff. Beat the chestnut cream with a fork, so
it’s not too compact
and then add the cream
and gently stir with
a spatula.
Slowly expand the cooled roll moistening
it with rum syrup
using a brush.
Spoon 1/3 of the cream and wrap (without
cloth) in the
roll. Cut off the ends of the
roll lightly on
the bias so it resembles to
a tree limb. Put the
rest of the cream on the top and level it with a spatula. Make patterns
with a fork. Garnish with chestnut
cream roses and chopped hazelnuts.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz