27 grudnia 2014

Owsianka z karmelizowanymi jabłkami/Porridge with caramelized apples

Pomysł na zdrowe i jakże pyszne śniadanie. Jeśli do tej pory nie lubiliście się z owsianką, to ta na pewno podbije Wasze serca!

An idea for healthy and very delicious breakfast. If you didn't like porridge, this one will certainly gain your heart!





Owsianka z karmelizowanymi jabłkami


Składniki (1 porcja)

4-5 łyżek płatków owsianych
1/2 szkl. mleka
2 łyżki solonego masła
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
1/2 jabłka
1 pełna łyżeczka cukru muscovado
1/4 łyżeczki cynamonu
kilka posiekanych orzechów laskowych 
syrop klonowy


Przygotowanie

Płatki zalać mlekiem i gotować na niewielkim ogniu przez 10-15 min. Dodać 1 łyżkę masła, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia.

Na patelni roztopić resztę masła. Dodać cukier i smażyć na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści i zkarmelizuje (ok. 3-4 min.). Opłukać jabłko (nie trzeba go obierać), usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do karmelu i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, tak aby karmel pokrył całe jabłka. 

Owsiankę przełożyć do miseczki. Na owsiance ułożyć jabłka. Posypać cynamonem i orzechami. Polać syropem klonowym.

Smacznego!






Porridge with caramelized apples


Ingredients (serves 1)


4-5 tablespoons oatmeal
1/2 cup milk
2 tablespoons salted butter
1 teaspoon
natural vanilla extract
1/2 apple
1 full teaspoon muscovado
sugar
1/4 teaspoon cinnamon
some chopped hazelnuts
maple syrup


Method

Pour milk over the oatmeal and cook over low heat for 10-15 minutes. Add 1 tablespoon of butter, vanilla extract and mix thoroughly. Set aside.

In a skillet, melt the remaining butter. Add the sugar and cook over low heat until sugar is dissolved and caramelized (about 3-4 minutes). Rinse apple (no need to peel it), remove the seed slot and cut into thin slices. Throw into the caramel and fry for a few minutes, stirring occasionally so that the caramel covers whole apples.

Transfer the porridge into a bowl. Arrange apples on the top. Sprinkle with cinnamon and hazelnuts. Pour maple syrup over.

Enjoy!







2 komentarze: