A dessert for the real chocoholics!
Trufle czekoladowe
(inspiracja: "Sweet Paris" Michael Paul)
Składniki (20-22 trufle)
250 g ciemnej czekolady
125 ml kremówki
1 laska wanilii
kakao do obtoczenia trufli
Przygotowanie
Czekoladę połamać do miski. Kremówkę wlać do rondelka. Wanilię rozciąć na pół, wyskrobać ziarenka i wszystko dodać do kremówki. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż do zagotowania. Wyjąć laskę wanilii i zalać połamaną czekoladę. Delikatnie mieszać trzepaczką aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy czekolada będzie ostudzona i bardzo gęsta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w gorzkim kakao.
Gotowe trufle ułożyć na talerzu wyłożonym papierem i wstawić do lodówki do stwardnienia.
Smacznego!
Chocolate truffles
(inspired by "Sweet Paris" Michael Paul)
Ingredients (for about 20-22 truffles)
250 g dark chocolate
125 ml cream
1 vanilla pod
cocoa for coating truffles
Method
Break the chocolate into a bowl. Pour the cream into a saucepan. Cut vanilla pod in half, scrape out the seeds and add all to the cream. Heat over low heat until boiling. Remove the vanilla pod and pour into the broken chocolate. Mix gently with a whisk until completely dissolved. Set aside to cool.
When the chocolate is cooled and very thick, form walnut-sized balls and coat with the bitter cocoa.
Place the truffles on a plate lined with paper and refrigerate to harden.
Enjoy!
Mniam, obłędnie czekoladowe pyszności :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń