Krupnik to świetna zupa na chłodne,
zimowe dni. Rozgrzewająca i sycąca, z kromką chleba może stanowić pełny
posiłek.
Ten przepis znalazłam w książce o
tradycyjnej polskiej kuchni, którą dostałam od mamy. Książka jest starsza ode
mnie i ciągle ma zakładkę na stronie z gołąbkami, włożoną przez mamę.
Barley soup is great for cold winter days. Warming
and satisfying, with
a slice of bread it can make a full meal.
I found this recipe in the book of traditional
Polish cuisine, which I got from
my mom. The book is older than me
and still has a tab
on the side with
stuffed cabbage, put there by my mom.
Krupnik na podrobach
(na podstawie “Kuchnia polska”,
Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne)
Składniki
40 dkg podrobów
(użyłam żołądków drobiowych)
15 dkg kaszy
perłowej
włoszczyzna
40 dkg ziemniaków
sól, pieprz
zielenina do podania (np. natka,
bazylia)
Przygotowanie
Kaszę opłukać i włożyć do dużego
garnka razem z podrobami. Zalać zimną wodą i gotować na niewielkim ogniu,
często mieszając. Po 10 min. dodać opłukane, obrane i pokrojone warzywa.
Doprawić solą i pieprzem. Gdy podroby zmiękną, wyłowić je z zupy, pokroić i
włożyć z powrotem. Obrać i pokroić ziemniaki i dodać do zupy. Gotować 10-15
min. aż ziemniaki zmiękną.
Podawać z zieleniną.
Smacznego!
Polish barley soup with offal
(based
on “Kuchnia polska”,
Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne)
Ingredients
400 g offal (I used chicken stomachs)
150 g pearl barley
vegetables (1-2 carrots, 1 parsnip, 1 stalk celery, 1 cabbage leaf, ½ leek, optionally)
400 g potatoes
salt and pepper
eg. parsley, basil to serve
Method
Rinse barley and put it in a large pot along with offal. Pour cold water and cook over low heat, stirring frequently. After 10 minutes add rinsed, peeled and chopped vegetables. Season with salt and pepper. When offal softens, pick it from the soup, chop it and put back. Peel and cut the potatoes. Add them to the soup. Cook for 10-15 minutes until the potatoes are tender.
Serve with eg. parsley, basil leaves.
Enjoy!
150 g pearl barley
vegetables (1-2 carrots, 1 parsnip, 1 stalk celery, 1 cabbage leaf, ½ leek, optionally)
400 g potatoes
salt and pepper
eg. parsley, basil to serve
Method
Rinse barley and put it in a large pot along with offal. Pour cold water and cook over low heat, stirring frequently. After 10 minutes add rinsed, peeled and chopped vegetables. Season with salt and pepper. When offal softens, pick it from the soup, chop it and put back. Peel and cut the potatoes. Add them to the soup. Cook for 10-15 minutes until the potatoes are tender.
Serve with eg. parsley, basil leaves.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz