16 grudnia 2014

Uszka/Polish little mushroom dumplings "little ears"

Zawsze kiedy je robię, mam ten sam obraz przed oczami. Wigilia. Siedzimy w kuchni. Przed nami na stole kopiec mąki. Mama zagniata ciasto, cierpliwie je rozwałkowuje, kroi na malutkie kwadraciki, na każdy nakłada grzybowe nadzienie. A potem lepimy uszka. Razem, w cieple świątecznej kuchni.

Whenever I make these, I have the same picture in my head. Christmas Eve. We're sitting in the kitchen. A mound of flour in front of us at the table. Mom kneads the dough, rolls it patiently, cuts it into small squares, puts some of the mushroom filling on each one. Then we fold the "little ears" as we call them in Poland. Together, in the warmth of Christmas kitchen.





Uszka


Składniki (na ok. 70 uszek)

250 g mąki
ok. 1 szkl. chłodnej wody
1 łyżeczka soli
350 g pieczarek
1/2 cebuli
1 mały ząbek czosnku 
sól, świeżo zmielony pieprz
olej


Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Grzyby obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu do zeszklenia (ok. 3-4 min.). Dodać czosnek i smażyć 1 min. Następnie dodać grzyby i smażyć aż wyparuje z nich woda (ok. 7-8 min.). Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodając wodę, wyrabiać ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę. Oderwać 1/4 ciasta i rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką. Wyciąć małe kwadraty (ok. 3x3 cm). Na środku każdego kwadratu położyć odrobinę nadzienia, następnie dokładnie skleić po przekątnej i zawinąć dwa boki do środka, dokładnie je sklejając. Kontynuować z resztą ciasta.

W dużym garnku rozgrzać 2 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać sól i stopniowo wrzucać uszka. Gdy wypłyną na powierzchnię, są już gotowe i można je wyławiać.

Podawać do barszczu.

Smacznego!






Polish little mushroom dumplings "little ears"


Ingredients (for about 70 dumplings)


250 g flour
about 1 cup cold water
1 teaspoon salt
350 g mushrooms
1/2 onion
1 small clove of garlic
salt and freshly ground pepper
oil


Method

Peel the onion and garlic and finely chop them. Peel the
mushrooms and cut into small cubes. In a pan, heat a little oil. Add the onion and fry over medium heat for about 3-4 minutes. Add the garlic and fry for 1 minute. Then add the mushrooms and fry until all water evaporates (about 7-8 minutes). Remove from the heat and set aside to cool.

Sift the flour into a bowl, add salt and mix thoroughly. Gradually adding water, knead the dough. Form a ball. Tear off 1/4 of dough and roll on a lightly floured board. Cut out small squares (about 3x3 cm). In the middle of each square put a little filling, then carefully glue
diagonally and wrap two sides to the center, pasting them carefully. Continue with the rest of the dough.

In a large pot, heat 2 liters of water. When the water starts to boil, add salt and gradually drop the dumplings. When they float to the surface, they're ready and you can pick them up.

Serve with borsch.

Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz