30 grudnia 2014

Krem z przypalanym karmelem/Burnt caramel cream



Słodkości na zakończenie kolejnego udanego roku!

Sweets for next, great year ending!




Krem z przypalanym karmelem
(na podstawie bonappetit.com)


Składniki (4 porcje)

250 ml kremówki
1 laska wanilii
1/3 szkl. cukru + 2 łyżki
2 łyżki wody
5 żółtek
szczypta soli


Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 150oC.

Kremówkę wlać do rondelka. Przepołowić laskę wanilii, wyskrobać ziarenka i wszystko dodać do kremówki. Gotować na średnim ogniu do zagotowania. Odstawić.

W niewielkim rondlu roztopić ½ szkl. cukru z wodą na średnim ogniu, od czasu do czas mieszając aż do uzyskania karmelu w kolorze bursztynu. Zdjąć z ognia i odsuwając się od garnka, wlać śmietankę z wanilią. Dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jajka ubić z 2 łyżkami cukru i solą na puszystą masę. Ciągle miksując, powoli wlewać karmel.

Krem wlać do ramekinów, ustawić w sporym naczyniu żaroodpornym i wlać do niego wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości ramekinów. Całość wstawić do piekarnika i piec 60-70 min.

Wyjąć z piekarnika i studzić min. 3 h.

Smacznego!




 
Burnt caramel cream
(based on bonappetit.com)


Ingredients (serves 4)

250 ml heavy cream
1 vanilla pod
1/3 cup + 2 tablespoons sugar
2 tablespoons water
5 egg yolks
pinch of salt


Method

Preheat the oven to 150°C.

Pour the cream into a saucepan. Halve the vanilla pod, scrape out the seeds and add all to the cream. Cook over medium heat until boiling. Set aside.

In a small saucepan, melt 1/3 cup sugar with water over medium heat, stirring from time to time until the caramel gets amber color. Remove from the heat and moving away from the pot, pour in the cream with vanilla. Mix thoroughly until homogenous.

Beat eggs with 2 tablespoons of sugar and salt to a fluffy mixture. Mixing constantly, slowly pour caramel.

Pour cream into ramekins, set in a big casserole and pour water into it so that it reaches halfway up the ramekins. Put all in the oven and bake for 60-70 minutes.

Remove from the oven and allow to cool for min. 3 h.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz