3 grudnia 2014

Keks czekoladowy z bakaliami/Polish Christmas chocolate cake



W zeszłym roku ten keks był hitem wśród mojej francuskiej rodziny. W tym roku zamiast orzechów włoskich dodałam migdały i orzechy laskowe. Pycha!

Last year, this cake was a success with my French family. This year I added almonds and hazelnuts instead of walnuts. Yum!







Keks czekoladowy z bakaliami
(na podstawie “Moje wypieki i desery” Dorota Świątkowska)


120 g mąki + ½ łyżki do obtoczenia bakalii
2 łyżki gorzkiego kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g suszonych śliwek, pokrojonych
50 g całych migdałów ze skórką, pokrojonych
50 g orzechów laskowych, pokrojonych
125 g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szkl. drobnego cukru do wypieków
3 jajka, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g ciemnej czekolady


Przygotowanie

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.

Piekarnik nagrzać do 160oC.

Mąkę przesiać do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Bakalie obtoczyć w ½ łyżki mąki i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i połowę roztopionej czekolady i ponownie zmiksować. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać szpatułką (należy mieszać w jednym kierunku). Na końcu dodać bakalie i dokładnie wymieszać.

Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 40 min. Następnie zwiększyć temperaturę do 170oC i piec jeszcze 35 min. 

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Wyjąć z formy i polać resztą roztopionej czekolady.

Smacznego!







Polish Christmas chocolate cake
(based on “Moje wypieki i desery” Dorota Świątkowska)


Ingredients

120 g flour + ½ tablespoon
2 tablespoons bitter cocoa
¾ teaspoon baking powder
100 g dried prunes, chopped
50 g whole unpeeled almonds, chopped
50 g hazelnuts, chopped
125 g butter at room temperature
2/3 cup caster sugar
3 eggs at room temperature
2 teaspoons vanilla extract
200 g dark chocolate


Method

Melt the chocolate in a water bath.
Set aside.

Preheat the oven to 160°C.

Sift the flour into a bowl with the cocoa and baking powder. Coat chopped prunes, almonds and hazelnuts with ½ tablespoons of flour and set aside.

Cream the butter and sugar until smooth, clear batter. Mix thoroughly adding one egg at a time.
Add the vanilla extract and half the melted chocolate and mix again. Then pour the dry ingredients and mix thoroughly with a spatula (mix in the one direction). Finally, add hazelnuts, almonds and prunes and mix thoroughly.

Pour the batter into a mold lined with baking paper. Put in the oven and bake for 40 minutes, Then increase the temperature to 170°C and bake for another 35 minutes.

Remove from the oven and cool slightly. Remove from the mold and pour the rest of the melted chocolate over.

Enjoy!




 

 
Świąteczne słodkości!

2 komentarze: