W zeszłym roku ten keks
był hitem wśród mojej francuskiej rodziny. W tym roku zamiast orzechów włoskich
dodałam migdały i orzechy laskowe. Pycha!
Last
year, this
cake was a success
with my French family. This year I added almonds
and hazelnuts instead of walnuts.
Yum!
Keks
czekoladowy z bakaliami
(na podstawie “Moje
wypieki i desery” Dorota Świątkowska)
120 g
mąki + ½ łyżki do obtoczenia bakalii
2 łyżki gorzkiego
kakao
¾ łyżeczki
proszku do pieczenia
100 g
suszonych śliwek, pokrojonych
50 g
całych migdałów ze skórką, pokrojonych
50 g
orzechów laskowych, pokrojonych
125 g
masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szkl.
drobnego cukru do wypieków
3 jajka,
w temperaturze pokojowej
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
200 g
ciemnej czekolady
Przygotowanie
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Piekarnik
nagrzać do 160oC.
Mąkę
przesiać do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Bakalie obtoczyć w ½ łyżki
mąki i odstawić.
Masło
utrzeć z cukrem na gładką, jasną masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem
dokładnie miksując. Dodać ekstrakt waniliowy i połowę roztopionej czekolady i
ponownie zmiksować. Następnie wsypać suche składniki i dokładnie wymieszać
szpatułką (należy mieszać w jednym kierunku). Na końcu dodać bakalie i
dokładnie wymieszać.
Masę wlać
do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 40 min.
Następnie zwiększyć temperaturę do 170oC i piec jeszcze 35 min.
Wyjąć z
piekarnika i lekko ostudzić. Wyjąć z formy i polać resztą roztopionej
czekolady.
Smacznego!
Polish Christmas chocolate cake
(based on “Moje
wypieki i desery” Dorota Świątkowska)
Ingredients
120 g flour + ½ tablespoon
2 tablespoons bitter cocoa
¾ teaspoon baking powder
100 g dried prunes, chopped
50 g whole unpeeled almonds, chopped
50 g hazelnuts, chopped
125 g butter at room temperature
2/3 cup caster sugar
2 tablespoons bitter cocoa
¾ teaspoon baking powder
100 g dried prunes, chopped
50 g whole unpeeled almonds, chopped
50 g hazelnuts, chopped
125 g butter at room temperature
2/3 cup caster sugar
3 eggs at room
temperature
2 teaspoons vanilla extract
200 g dark chocolate
2 teaspoons vanilla extract
200 g dark chocolate
Method
Melt the chocolate in a water bath. Set aside.
Preheat the oven to 160°C.
Sift the flour into a bowl with the cocoa and baking powder. Coat chopped prunes, almonds and hazelnuts with ½ tablespoons of flour and set aside.
Cream the butter and sugar until smooth, clear batter. Mix thoroughly adding one egg at a time. Add the vanilla extract and half the melted chocolate and mix again. Then pour the dry ingredients and mix thoroughly with a spatula (mix in the one direction). Finally, add hazelnuts, almonds and prunes and mix thoroughly.
Pour the batter into a mold lined with baking paper. Put in the oven and bake for 40 minutes, Then increase the temperature to 170°C and bake for another 35 minutes.
Remove from the oven and cool slightly. Remove from the mold and pour the rest of the melted chocolate over.
Enjoy!
O mniam, cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest przepyszny! pozdrawiam
Usuń