30 listopada 2014

Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem/Fennel, celery and apple salad



Lubię takie świeże i chrupiące surówki. Cieszę się nimi szczególnie jesienią i zimą – to taka namiastka lata.

I like fresh and crisp salads. I appreciate them especially in autumn and winter time - it's such a substitute of summer.


  
Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem

(inspiracja: strona Kwestia Smaku)



Składniki

½ bulwy kopru włoskiego
½ jabłka
1 łodyga selera naciowego

Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz


Przygotowanie

Wymieszać wszystkie składniki dressingu.

Koper włoski opłukać i pokroić w piórka. Jabłko opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. Seler opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

Koper, seler i jabłko ułożyć w miseczce, polać dressingiem i dokładnie wymieszać.

Smacznego!

 



 Fennel, celery and apple salad
(inspired by Kwestia Smaku website)


Ingredients

½ fennel
½ apple
1 stalk celery

Dressing
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon cider vinegar
1 teaspoon honey
salt and freshly ground color pepper


Method

Mix all the dressing ingredients.

Rinse fennel and cut into pen. Rinse apple, remove the seed slot and cut into slices. Rinse celery and cut into thin slices.

Place fennel, celery and apple in a bowl, pour the dressing over and mix thoroughly.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz