Chciałabym znów zobaczyć
śnieg, cieszyć się nim przez chwilę, patrząc jak spada z nieba i miękko kładzie
się na ziemi, aby za chwilę zniknąć. Lubię, kiedy pada tak cicho, niepostrzeżenie,
kładąc się płatkami na mojej dłoni. Lubię, kiedy maluje niezapomniane obrazy,
otulając drzewa, trawniki i samochody. Lubię oglądać, jak lśni w świetle
latarni niczym tysiące drogocennych kamieni. A rano znika, jakby go tu nigdy
nie było. Tajemniczy wielbiciel, który zostawia po sobie nikłe ślady. Wtedy
robię tartę cebulową, żeby ogrzać tęsknotę.
I would
like to see snow again, enjoy it for a moment, watching when it falls from the
sky and softly lays on the ground and disappears in a moment. I like it when it
snows so quietly, unnoticed, putting the flakes on my hand. I like it when it
paints memorable images, wrapping trees, lawns and cars. I like to watch it shine
in the lantern light, like thousands of precious stones. And in the morning it disappears
as if it was never there. A secret admirer who leaves a faint traces. Then I do the onion tart to warm my nostalgia.
Tarta z cebulą
(na podstawie “A kitchen in France. A year of cooking In my farm house” Mimi
Thorisson)
Składniki
250
g mąki
125
g zimnego masła
1
łyżeczka soli
2
żółtka
ewentualnie
kilka łyżek zimnej wody
450
g cebuli
100
g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1
łyżka miodu
1
łyżka octu balsamicznego
1
łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
sól,
pieprz
oliwa
do smażenia
Przygotowanie
Ciasto
przygotować jak w tym przepisie.
Na
patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić boczek i smażyć aż lekko zbrązowieje.
Cebulę
obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię z boczkiem i smażyć na średnim
ogniu aż zmięknie (ok. 15 min.).
Dodać
miód, tymianek i ocet balsamiczny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie
wymieszać i smażyć jeszcze przez 2-3 min.
Cebulę
wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 5 min. aż
ciasto nabierze złotego koloru.
Wyjąć
z piekarnika i lekko ostudzić.
Podawać
np. z kleksem kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Onion tart
(based on “A kitchen in France. A year of cooking In my
farm house” Mimi Thorisson)
Ingredients
250 g flour
125 g cold butter
1 teaspoon salt
2 egg yolks
optionally a few tablespoons cold water
450 g onion
100g smoked bacon, diced
1 tablespoon honey
1 tablespoon balsamic vinegar
1 teaspoon dried thyme or a few sprigs fresh one
salt and pepper
olive oil for frying
250 g flour
125 g cold butter
1 teaspoon salt
2 egg yolks
optionally a few tablespoons cold water
450 g onion
100g smoked bacon, diced
1 tablespoon honey
1 tablespoon balsamic vinegar
1 teaspoon dried thyme or a few sprigs fresh one
salt and pepper
olive oil for frying
Method
Prepare dough as in this recipe.
Prepare dough as in this recipe.
In a skillet, heat the olive oil. Toss the bacon and fry until lightly browned.
Peel onion, cut into the pen, put In the pan with bacon and cook over medium
heat until soft (about 15 minutes).
Add honey, thyme and balsamic vinegar. Season with salt and pepper.
Mix well and cook for another 2-3 minutes.
Put onions on the pre-baked dough, put in the oven and bake for 5
minutes until the dough becomes golden brown.
Remove from the oven and cool slightly.
Serve eg. with a blob of sour cream.
Enjoy!
Uwielbiam tarty cebulowe :) Pozdrawiam, gingerbreathblox.pl
OdpowiedzUsuńKoniecznie sprobuj tego przepisu, jest super! Pozdrawiam
Usuń