Kolejna propozycja
imprezowa. Lekkie, szybkie i pyszne przekąski z ciasta francuskiego i wędzonego
łososia według Pascala Brodnickiego.
Another
party suggestion. Light, quick and delicious appetizers with puff pastry and smoked salmon by Pascal
Brodnicki (French-Polish chef).
Roladki z wędzonym łososiem
(na podstawie “Kuchnia
Lidla. Pascal kontra Okrasa”)
Składniki (ok. 12-15
roladek)
1 opakowanie ciasta
francuskiego
100 g wędzonego łososia
2-3 łyżki sezamu (białego
lub czarnego)
świeżo zmielony pieprz
1 roztrzepane jajko do
wysmarowania roladek
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Rozwinąć ciasto
francuskie. Na 1/3 ciasta rozłożyć płaty łososia, posypać pieprzem. Zwinąć w roladę. Posmarować
jajkiem i posypać sezamem. Za pomocą ostrego noża kroić na roladki o grubości ok.
3-4 cm.
Gotowe roladki rozłożyć
na blasze wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 15-20 min., po czym
wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Można podawać z kremowym
serkiem i udekorować koperkiem.
Smacznego!
Smoked salmon rolls
(based on “Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa”)
Ingredients (for about 12-15 rolls)
1 package puff pastry
100 g smoked salmon
2-3 tablespoons sesame seeds (white or black)
freshly ground pepper
1 beaten egg to brush the rolls
Method
Preheat the oven to 180°C.
Preheat the oven to 180°C.
Open puff pastry. Spread salmon slices on 1/3
of the dough, season with pepper. Roll out forming a Swiss
roll. Brush with egg and sprinkle with sesame seeds. Using a sharp knife, cut
into about 3-4 cm thick rolls.
Arrange
the ready rolls on a baking tray
lined with paper and place in the preheated oven.
Bake for 15-20 minutes, then remove from
the oven and cool slightly.
You
can serve
the rolls with cream cheese
and garnish with dill.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz