3 listopada 2014

Roladki z wędzonym łososiem/Smoked salmon rolls



Kolejna propozycja imprezowa. Lekkie, szybkie i pyszne przekąski z ciasta francuskiego i wędzonego łososia według Pascala Brodnickiego.

Another party suggestion. Light, quick and delicious appetizers with puff pastry and smoked salmon by Pascal Brodnicki (French-Polish chef).




Roladki z wędzonym łososiem
(na podstawie “Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa”)


Składniki (ok. 12-15 roladek)

1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g wędzonego łososia
2-3 łyżki sezamu (białego lub czarnego)
świeżo zmielony pieprz
1 roztrzepane jajko do wysmarowania roladek


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Rozwinąć ciasto francuskie. Na 1/3 ciasta rozłożyć płaty łososia, posypać pieprzem. Zwinąć w roladę. Posmarować jajkiem i posypać sezamem. Za pomocą ostrego noża kroić na roladki o grubości ok. 3-4 cm.

Gotowe roladki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 15-20 min., po czym wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.

Można podawać z kremowym serkiem i udekorować koperkiem.

Smacznego!






Smoked salmon rolls
(based on “Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa”)
 

Ingredients (for about 12-15 rolls)

1 package puff pastry
100 g smoked salmon
2-3 tablespoons sesame seeds (white or black)
freshly ground pepper
1 beaten egg to brush the rolls


Method

Preheat the oven to 180°C.

Open puff pastry. Spread salmon slices on 1/3 of the dough, season with pepper. Roll out forming a Swiss roll. Brush with egg and sprinkle with sesame seeds. Using a sharp knife, cut into about 3-4 cm thick rolls.

Arrange the ready rolls on a baking tray lined with paper and place in the preheated oven

Bake for 15-20 minutes, then remove from the oven and cool slightly

You can serve the rolls with cream cheese and garnish with dill.
 
Enjoy!






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz