Dzisiaj proponuję
świetną, szybką i bardzo prostą przekąskę na imprezę. Palmiers to ciastka z
ciasta francuskiego, występują głównie w wersji słodkiej. Dziś jednak mam dla
Was dwa przepisy na wytrawne palmiers – serowe i z pesto rosso.
Today, I propose a great, quick and very simple party snack. Palmiers are puff
pastry biscuits, mainly found in
the sweet version. Today, however, I have for you two recipes for savoury palmiers – with cheese
and pesto rosso.
Palmiers z serem
Składniki
1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego
100 g tartego żółtego
sera (użyłam sera Emmental)
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Rozwinąć ciasto
francuskie, posypać tartym serem i zwinąć z dwóch stron do środka (tak aby w
przekroju przypominały serce lub ósemkę).
Wstawić do zamrażalnika
na 30 min.
Po tym czasie wyjąć z
zamrażalnika i używając ostrego noża, pokroić na ciasteczka o grubości 1-1,5
cm.
Gotowe ciastka ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 10 min.,
pilnując, aby ciastka zbyt szybko nie zbrązowiały.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić.
Smacznego!
Palmiers z pesto rosso
Składniki
1 opakowanie gotowego ciasta
francuskiego
6 suszonych pomidorów + kilka
łyżek oliwy ze słoiczka
½ ząbka czosnku
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Pomidory i czosnek drobno
pokroić i wrzucić do misy blendera. Dodać sól, pieprz, parmezan i 2-3 łyżki
oliwy z pomidorów i zmiksować na gładką masę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać
więcej oliwy.
Rozwinąć ciasto
francuskie, posmarować pastą i zwinąć z dwóch stron do środka (tak aby w
przekroju przypominały serce lub ósemkę).
Wstawić do zamrażalnika
na 30 min.
Po tym czasie wyjąć z
zamrażalnika i używając ostrego noża, pokroić na ciasteczka o grubości 1-1,5
cm.
Gotowe ciastka ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 10 min.,
pilnując, aby ciastka zbyt szybko nie zbrązowiały.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić.
Smacznego!
Palmiers with cheese
Ingredients
1 package ready-made puff pastry
100 g grated cheese (I used Emmental cheese)
Method
Preheat the oven to 180°C.
Roll out puff pastry, sprinkle with grated cheese over and roll on the two sides to the center (so that the cross section resemble to a heart or an eight).
Put in the freezer for 30 minutes.
After this time, remove from the freezer and, using a sharp knife, cut into 1-1.5 cm thick cookies.
Put the ready cookies on a baking tray lined with baking paper and put in the oven.
Bake for about 10 minutes, making sure that the cookies are not browning too quickly.
Remove from the oven and cool.
Enjoy!
Palmiers with pesto rosso
Ingredients
1 package ready-made puff pastry
6 dried tomatoes + a few tablespoons olive oil from the jar
½ clove garlic
2 tablespoons Parmesan cheese
salt and pepper
Method
Preheat the oven to 180°C.
Cut tomatoes and garlic into small pieces and toss into blender. Add salt, pepper, Parmesan cheese and 2-3 tablespoons olive oil from the tomatoes jar and blend until smooth. If the batter is too thick, add more olive oil.
Roll out puff pastry, spread the paste over and roll the two sides to the center so that the cross section resemble to a heart or an eight).
Put in the freezer for 30 minutes.
After this time, remove from the freezer and, using a sharp knife, cut into 1-1.5 cm thick cookies.
Put the ready cookies on a baking tray lined with baking paper and put in the oven.
Bake for about 10 minutes, making sure that the cookies are not browning too quickly.
Remove from the oven and cool.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz