1 listopada 2014

Wytrawne palmiers/Savoury palmiers



Dzisiaj proponuję świetną, szybką i bardzo prostą przekąskę na imprezę. Palmiers to ciastka z ciasta francuskiego, występują głównie w wersji słodkiej. Dziś jednak mam dla Was dwa przepisy na wytrawne palmiers – serowe i z pesto rosso. 

Today, I propose a great, quick and very simple party snack. Palmiers are puff pastry biscuits, mainly found in the sweet version. Today, however, I have for you two recipes for savoury palmiers with cheese and pesto rosso.




Palmiers z serem


Składniki

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
100 g tartego żółtego sera (użyłam sera Emmental)


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Rozwinąć ciasto francuskie, posypać tartym serem i zwinąć z dwóch stron do środka (tak aby w przekroju przypominały serce lub ósemkę).

Wstawić do zamrażalnika na 30 min.

Po tym czasie wyjąć z zamrażalnika i używając ostrego noża, pokroić na ciasteczka o grubości 1-1,5 cm.
Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.

Piec ok. 10 min., pilnując, aby ciastka zbyt szybko nie  zbrązowiały.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!




Palmiers z pesto rosso


Składniki

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
6 suszonych pomidorów + kilka łyżek oliwy ze słoiczka
½ ząbka czosnku
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Pomidory i czosnek drobno pokroić i wrzucić do misy blendera. Dodać sól, pieprz, parmezan i 2-3 łyżki oliwy z pomidorów i zmiksować na gładką masę. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać więcej oliwy.

Rozwinąć ciasto francuskie, posmarować pastą i zwinąć z dwóch stron do środka (tak aby w przekroju przypominały serce lub ósemkę).

Wstawić do zamrażalnika na 30 min.

Po tym czasie wyjąć z zamrażalnika i używając ostrego noża, pokroić na ciasteczka o grubości 1-1,5 cm.
Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika.

Piec ok. 10 min., pilnując, aby ciastka zbyt szybko nie  zbrązowiały.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!
 










Palmiers with cheese


Ingredients

1 package ready-made puff pastry
100 g grated cheese (I used Emmental cheese)


Method

Preheat the oven to 180°C.
 
Roll out puff pastry, sprinkle with grated cheese over and roll on the two sides to the center (so that the cross section resemble to a heart or an eight).

Put in the freezer for 30 minutes.

After this time, remove from the freezer and, using a sharp knife, cut into 1-1.5 cm  thick cookies.

Put the ready cookies on a baking tray lined with baking paper and put in the oven.

Bake for about 10 minutes, making sure that the cookies are not browning too quickly.

Remove from the oven and cool.
 
Enjoy!


Palmiers with pesto rosso


Ingredients

1 package ready-made puff pastry
6 dried tomatoes + a few tablespoons olive oil from the jar
½ clove garlic
2 tablespoons Parmesan cheese
salt and pepper


Method

Preheat the oven to 180°C.
 
Cut tomatoes and garlic into small pieces and toss into blender. Add salt, pepper, Parmesan cheese and 2-3 tablespoons olive oil from the tomatoes jar and blend until smooth. If the batter is too thick, add more olive oil.

Roll out puff pastry, spread the paste over and roll the two sides to the center so that the cross section resemble to a heart or an eight).

Put in the freezer for 30 minutes.

After this time, remove from the freezer and, using a sharp knife, cut into 1-1.5 cm  thick cookies.

Put the ready cookies on a baking tray lined with baking paper and put in the oven.

Bake for about 10 minutes, making sure that the cookies are not browning too quickly.

Remove from the oven and cool.
 
Enjoy! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz