Dosyć łatwo jest wpaść na
odpowiednie danie główne. Gorzej jest z dodatkami. Tłuczone ziemniaki, purée,
ryż czy makaron są zawsze dobrym sposobem na zapełnienie talerza, ale czasami
mamy ochotę na coś bardziej wyszukanego. Dodatkowo, jeśli Wasi domownicy kręcą
nosem na warzywa (czyt. dzieci lub mąż ;) ), to jest bardzo dobry pomysł na ich
przemycenie ;)
It’s easy enough to find a proper main
course. Somehow, it’s worse with sides. Mashed potatoes, purée, rice or pasta are
always a good way to fill the plate, but sometimes we want something a little more
sophisticated. In addition, if the your family don’t like vegetables (you know
I mean your children or husband ;) ), it’s a very good idea to smuggle them to
their plates ;)
Zapiekanka ziemniaczano-porowa
(na podstawie „Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa”)
Składniki
5 średnich ziemniaków
biała i jasnozielona część dużego pora
sól, pieprz
100 ml bulionu warzywnego
2 żółtka
150 ml kwaśnej śmietany
100 g tartego sera (użyłam Emmentalera)
1 łyżeczka curry
masło do wysmarowania naczynia
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200oC. Formę do
zapiekania wysmarować masłem.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie
plasterki. Pora przeciąć na pół, usunąć wierzchnią warstwę, opłukać i pokroić w
talarki.
W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę
ziemniaków, następnie warstwę porów. Kontynuować z resztą warzyw. Każdą warstwę
doprawić solą i pieprzem.
Na ułożone warzywa wylać bulion, naczynie przykryć
folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec 25 min
W misce wymieszać żółtka ze śmietaną, serem i
curry. Masę wylać na podpieczone warzywa, ponownie przykryć folią i zapiekać 30
min. 10 min. przed końcem zdjąć folię i kontynuować pieczenie aż wierzch
zapiekanki ładnie się zezłoci.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić przed
podaniem.
Podawać np. z pieczonym kurczakiem Mimi.
Smacznego!
Potatoes and leeks bake
(based on „Kuchnia Lidla. Pascal kontra Okrasa”)
Ingredients
5 medium potatoes
white and light green part of one big leek
salt and pepper
100 ml vegetable broth
2 egg yolks
150 ml sour cream
100g grated cheese (I used Emmental)
1 teaspoon curry powder
butter to grease the dish
Method
Preheat the oven to 200°C. Butter the baking dish.
Peel the potatoes, rinse them and cut into thin slices. Cut leek in half, remove the top layer, rinse and cut into slices.
In a casserole dish, put a layer of potatoes, then a layer of leeks. Continue with the rest of the vegetables. Season each layer with salt and pepper.
white and light green part of one big leek
salt and pepper
100 ml vegetable broth
2 egg yolks
150 ml sour cream
100g grated cheese (I used Emmental)
1 teaspoon curry powder
butter to grease the dish
Method
Preheat the oven to 200°C. Butter the baking dish.
Peel the potatoes, rinse them and cut into thin slices. Cut leek in half, remove the top layer, rinse and cut into slices.
In a casserole dish, put a layer of potatoes, then a layer of leeks. Continue with the rest of the vegetables. Season each layer with salt and pepper.
Pour the broth over the arranged vegetables, cover the
dish with aluminum foil, put into
the oven and bake for 25 minutes.
In a bowl, mix the egg yolks with cream, cheese and curry. Pour the batter on pre-baked vegetables, re-cover with foil and bake for 30 minutes. Remove the foil 10 minutes before the end and continue baking until the top of casserole gets nicely golden.
Remove from the oven and cool slightly before serving.
Serve e.g. with Mimi’s roast chicken.
In a bowl, mix the egg yolks with cream, cheese and curry. Pour the batter on pre-baked vegetables, re-cover with foil and bake for 30 minutes. Remove the foil 10 minutes before the end and continue baking until the top of casserole gets nicely golden.
Remove from the oven and cool slightly before serving.
Serve e.g. with Mimi’s roast chicken.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz