8 listopada 2014

Frittata z boczkiem i mozzarellą/Lardons and mozzarella frittata

Są takie dni, kiedy potrzebujemy czegoś na szybko. Są takie dni, kiedy się nie chce. Nie pozwólmy jednak, aby brak czasu lub lenistwo skazywały nas na śmieciowe jedzenie pozbawione smaku. Oto propozycja na super szybki, prosty i jakże pyszny lunch. Większość i tak robi za nas piekarnik ;)

There are days when we need something quick. There are days when we just do not want to do anything. Don't let, however, the lack of time or laziness condemn us to tasteless junk food . Here's a suggestion for a super fast, easy and very delicious lunch. Most of the work is done by the oven ;)




Frittata z boczkiem i mozzarellą


Składniki

100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 kulka mozzarelli (125 g), pokrojona w plasterki
6 jajek
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki tartego Parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC.

Jajka roztrzepać, dodać boczek, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Masę wylać do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu poukładać plasterki mozzarelli. Posypać Parmezanem. 

Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min. aż jajka będą dobrze ścięte.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

Podawać z bagietką i sałatą.

Smacznego!





Lardons and mozzarella frittata


Ingredients

100 g smoked bacon, diced
1 ball mozzarella (125 g), cut into slices
6 eggs
1 tablespoon fresh parsley
2 tablespoons grated Parmesan
salt, freshly ground pepper, nutmeg


Method

Preheat the oven to 180°C.

Beat eggs, add lardons, parsley and spices. Mix thoroughly. Pour the batter into a casserole dish. Sort the mozzarella slices out on the top. Sprinkle with Parmesan.

Put in the oven and bake for 20-25 minutes until eggs are well done.

Remove from the oven and cool slightly.

Serve with baguette and salad.

Enjoy!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz