Już na klatce schodowej
czuć zapach cynamonu. Zapach ten jest tak ciepły i zniewalający. Przywodzi ci
na myśl dom, w którym się wychowałeś i czas świąteczny, kiedy mama piekła
ciasteczka na bożonarodzeniowy stół. Przystajesz, zamykasz oczy i wspominasz.
Wyobrażasz sobie, jak ten zapach cię otulał jak ciepły koc, kiedy niecierpliwie
wypatrywałeś pierwszej gwiazdki na zimowym niebie. Budziłeś się z nim i biegłeś
w poszukiwaniu prezentów. Rozrywałeś pośpiesznie dekoracyjny papier, a on
ciągle tam był.
You can smell
cinnamon already in the stairwell. This
smell is so warm and compelling. It brings the memories about the house where you grew up and Christmas time
when your mom was baking cookies for the Christmas treat. You’re standing there,
closing your eyes and recalling. You imagine that this smell was wrapping you like
a warm blanket when you were impatiently looking for the first star on the
winter sky. You were waking up with it and running in search for gifts. You
were ripping hastily the decorative paper and it was still there.
Speculoos
(na
podstawie “A la mère de famille. Les
recettes gourmandes de Julien Merceron”)
Składniki (ok. 30-40 ciasteczek)
125 g miękkiego masła
160 g cukru muscovado lub
vergeoise brune (ciemny, miałki cukier)
1 jajko
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
220 g mąki
Przygotowanie
W misce masło połączyć z
cukrem na gładką masę. Dodać jajko, cynamon, mąkę i proszek do pieczenia i
wyrobić ciasto. Rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na
placek o grubości 3-4 mm i wstawić do lodówki na 1 h.
Piekarnik nagrzać do 170oC.
Ciasto wyjąć z lodówki,
wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić.
Przechowywać w
hermetycznym pojemniku.
Smacznego!
Speculoos
(based
on “A la mère de famille. Les recettes
gourmandes de Julien Merceron”)
Ingredients (about 30-40 cookies)
125 g soft butter
160 g muscovado sugar or vergeoise brune (dark, fine sugar)
1 egg
1.5 teaspoon cinnamon
1 teaspoon baking powder
220 g flour
125 g soft butter
160 g muscovado sugar or vergeoise brune (dark, fine sugar)
1 egg
1.5 teaspoon cinnamon
1 teaspoon baking powder
220 g flour
Method
In a bowl, combine the butter and sugar until smooth. Add egg, cinnamon, flour and baking powder and knead the dough. Roll out between two pieces of baking paper to 3-4 mm thick and refrigerate for 1 hour.
Preheat the oven to 170°C.
Remove the dough from the refrigerator, cut out the cookies, place on a baking tray lined with baking paper and put into the oven. Bake for about 15 minutes.
Remove from the oven and cool.
Store in an airtight container.
Enjoy!
Fajne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) I do tego sa pyszne :D
Usuńpatrze na te ciastka i potrafie wyobrazic sobie jak smakują - są pyszne.
OdpowiedzUsuńzapraszam http://healthy-dreams.blogspot.com/
Jeszcze jak! pozdrawiam
Usuń