Carbonara pojawia się u
nas dosyć często, jako że jest to danie proste, szybkie i bardzo smaczne.
Świetny pomysł na szybką kolację z lampką wina i dobrym filmem.
I
make carbonara quite often as it’s a
simple, quick and very tasty dish. A great idea for a quick dinner along with a glass of wine and a good movie.
Spaghetti alla carbonara
Składniki
(2 porcje)
250-300 g spaghetti
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
100 g wędzonego boczku,
pokrojonego w kostkę
2 żółtka
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia
Do podania
Parmezan, Pecorino lub
Grana Padano
Przygotowanie
Spaghetti ugotować według
wskazówek na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać i
drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć na
średnim ogniu ok. 3 min. Następnie wrzucić czosnek i smażyć przez 1 min.
Dodać pokrojony boczek i
smażyć aż lekko zbrązowieje.
Makaron odcedzić
(zachować ok. ¼ szkl. wody z gotowania) i wrzucić na patelnię z boczkiem razem
z wodą z makaronu. Dokładnie wymieszać.
Dodać żółtka i szybko
wymieszać, uważając, aby żółtka się nie ścięły.
Podawać posypany serem.
Smacznego!
Spaghetti alla carbonara
Ingredients (serves 2)
250-300 g spaghetti
½ small onion
1 clove garlic
100g smoked bacon, diced
2 egg yolks
salt and freshly ground pepper
oil for frying
To serve
Parmesan, Pecorino lub Grana Padano
½ small onion
1 clove garlic
100g smoked bacon, diced
2 egg yolks
salt and freshly ground pepper
oil for frying
To serve
Parmesan, Pecorino lub Grana Padano
Method
Cook spaghetti according to package directions.
Peel onion
and garlic and finely chop them. In a large skillet, heat the olive oil. Add onion
and cook over medium heat for about 3 minutes. Then toss the garlic and cook for 1 minute.
Add chopped
bacon and fry until lightly browned.
Drain the
pasta (keep about ¼ cup water from cooking) and toss into the pan with the bacon
together with water from the pasta. Mix
thoroughly.
Add the egg
yolks and mix quickly, making sure the yolks don’t get set.
Serve sprinkled
with cheese.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz