26 listopada 2014

Spaghetti alla carbonara



Carbonara pojawia się u nas dosyć często, jako że jest to danie proste, szybkie i bardzo smaczne. Świetny pomysł na szybką kolację z lampką wina i dobrym filmem.

I make carbonara quite often as it’s a simple, quick and very tasty dish. A great idea for a quick dinner along with a glass of wine and a good movie.




Spaghetti alla carbonara


Składniki (2 porcje)

250-300 g spaghetti
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
2 żółtka
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa do smażenia

Do podania
Parmezan, Pecorino lub Grana Padano


Przygotowanie

Spaghetti ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 min. Następnie wrzucić czosnek i smażyć przez 1 min.

Dodać pokrojony boczek i smażyć aż lekko zbrązowieje.

Makaron odcedzić (zachować ok. ¼ szkl. wody z gotowania) i wrzucić na patelnię z boczkiem razem z wodą z makaronu. Dokładnie wymieszać.

Dodać żółtka i szybko wymieszać, uważając, aby żółtka się nie ścięły.

Podawać posypany serem.

Smacznego!




  Spaghetti alla carbonara


Ingredients (serves 2)

250-300 g spaghetti
½ small onion
1 clove garlic
100g smoked bacon, diced
2 egg yolks
salt and freshly ground pepper
oil for frying

To serve
Parmesan, Pecorino lub Grana Padano


Method

Cook spaghetti according to package directions.

Peel onion and garlic and finely chop them. In a large skillet, heat the olive oil. Add onion and cook over medium heat for about 3 minutes. Then toss the garlic and cook for 1 minute.

Add chopped bacon and fry until lightly browned.

Drain the pasta (keep about ¼ cup water from cooking) and toss into the pan with the bacon together with water from the pasta. Mix thoroughly.

Add the egg yolks and mix quickly, making sure the yolks don’t get set.

Serve sprinkled with cheese.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz