I recently got a cookbook of an Italian blogger Giulia Scarpaleggia "I love Toscana". The book is very tasty, it contains interesting Tuscan recipes and wonderful pictures of the Tuscan countryside, which we all know so well. I think that soon I will write a review of this book, but today I want to propose a recipe inspired by it. A recipe for cantuccini, biscuits from Prato, near Florence, that are taken with the afternoon coffee or are dipped in vino santo, sweet Tuscan wine. I modified the Giulia's recipe and except almonds I added cranberries and goji berries.
Cantuccini z migdałami, żurawiną i
jagodami goji
(przepis inspirowany książką „Kocham Toskanię. Kolory, smaki i zapachy” Giulia Scarpaleggia)
Składniki (ok. 25-30
cantuccini)
3 jajka (oddzielnie
białka i żółtka)
230 g drobnego cukru
20 g miodu (użyłam miodu
wielokwiatowego z Prowansji)
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
80 g nieobranych, całych
migdałów
4 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki jagód goji
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Białka ubić na sztywną
pianę, następnie dodać cały cukier i nadal ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać
miód i dokładnie wymieszać szpatułką.
Mąkę przesiać do miski. Dodać
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Następnie dodać migdały, żurawinę i
jagody goji. Całość dodać do białek i delikatnie wymieszać szpatułką do
połączenia składników.
Blachę do pieczenia
wyłożyć papierem. Z masy uformować na blasze dwa długie pasy na całą długość
blachy, zachowując między nimi spory odstęp. Wstawić do piekarnika i piec 15
min. (gdyby ciasto się przypalało, przykryć folią aluminiową i kontynuować
pieczenie). Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia na 5 min., następnie
pokroić w ukośne paski o szerokości 2-3 cm. Ciastka ułożyć na boku i wstawić
ponownie do piekarnika na 10 min.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku, ponieważ nie lubią wilgoci.
Smacznego!
Almonds, cranberries
and goji berries cantuccini
(recipe inspired by the book "I love Toscana" Giulia Scarpaleggia)
(recipe inspired by the book "I love Toscana" Giulia Scarpaleggia)
Ingredients (for about 25-30 cantuccini)
3 eggs (whites and yolks separately)
230g caster sugar
20 g honey (I used multi-flower honey from Provence)
250 g flour
1 teaspoon baking powder
80 g unpeeled, whole almonds
4 tablespoons dried cranberries
3 tablespoons goji berries
Method
Preheat the oven to 200°C.
Beat the
whites to stiff, then add the sugar and continue to beat until the sugar is
dissolved. Add honey and mix
thoroughly with a spatula.
Sift the
flour into a bowl. Add baking powder
and mix thoroughly. Then add the almonds, cranberries and goji berries. Put the mixture to the whites and mix
gently with a spatula until combined.
Line the
baking parchment on a baking tray and form two long strips on the entire length
of the tray, keeping the big gap between them. Put in the oven and bake for 15
minutes (if the dough starts burning, cover with aluminum foil and continue baking).
Remove from the oven, let it cool for 5 minutes and then cut into diagonal strips
with a 2-3 cm width. Arrange cookies on the side and put back in the oven for 10
minutes.
Remove from
the oven and cool. Store in an airtight container as they do not like moisture.
Enjoy!
Uwielbiam te ciasteczka, zawsze napełniam nimi puszki przed Świętami :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam je pierwszy raz, ale już się zakochałam! I do tego są takie uniwersalne! Można do nich wrzucić praktycznie wszystko :)
Usuń