11 listopada 2014

Francuska tarta cytrynowa/French lemon tart

To jest zdecydowanie moja ulubiona tarta. Uwielbiam połączenie słodki-kwaśny. Tym razem dodałam od siebie jeszcze limonkę, której nie ma w klasycznym przepisie. Myślę jednak, że dodaje jeszcze fajnego kwaśnego "kopa" :)

This is absolutely my favorite tart. I love the combination of sweet and sour. This time I added some lime, which is not in the classic recipe. But I think that adds the cool sour "kick" :)








Francuska tarta cytrynowa
(na podstawie „Sweet Paris” Michael Paul)


Składniki

Ciasto
250 g mąki
szczypta soli
4 łyżki drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
ew. kilka łyżek zimnej wody do związania ciasta

Nadzienie
70 g masła
150 ml śmietanki kremówki
160 g drobnego cukru
2 jajka
6 żółtek
2 średnie cytryny (skórka i sok)
1 limonka (skórka i sok)

Ponadto
cukier puder do posypania tarty


Przygotowanie

Ciasto przygotować jak w tym przepisie.

W rondelku rozpuścić masło. Dodać kremówkę i dokładnie wymieszać do połączenia. Odstawić.

Cytryny i limonkę dokładnie umyć pod gorącą wodą. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Metalową miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Do miski wsypać cukier, dodać jajka i żółtka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać sok z owoców i gotować przez 3 min., ciągle mieszając. Dodać skórkę z owoców oraz masło z kremówką i gotować jeszcze 5 min., ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.

Gotowy krem wylać na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 min. (lub więcej, w zależności od piekarnika – ja piekłam 45 min.) aż krem się lekko zetnie. Jeśli krem zacznie brązowieć, tartę przykryć folią aluminiową i kontynuować pieczenie.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Można włożyć na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze się ściął.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!






French lemon tart
(based on „Sweet Paris” Michael Paul)


Ingredients

Pastry
250 g flour
pinch of salt
4 tablespoons caster sugar
125 g cold butter
2 egg yolks
optionally a few tablespoons of cold water to bind the dough

Filling
70 g butter
150ml whipping cream
160g caster sugar
2 eggs
6 egg yolks
2 medium lemon (zest and juice)
1 lime (zest and juice)

Also
icing sugar for sprinkling the tart over


Method

Prepare dough as in this recipe.

In a saucepan, melt the butter. Add whipping cream and mix well to combine. Set aside.

Wash lemon and lime thoroughly under hot water. Grate the zest and squeeze the juice.

Place a metal bowl on a pot of boiling water. Pour sugar into a bowl, add the eggs and egg yolks and cook over low heat, stirring constantly, until sugar dissolves. Then add the juice from the fruit and cook for 3 minutes, stirring constantly. Add fruit zest and butter with cream and cook for 5 minutes, stirring constantly, until the custard thickens.

Pour the ready cream on pre-baked bottom, put in the oven and bake for about 30-35 minutes (or more, depending on the oven - I baked 45 minutes) until the cream slightly sets. If the cream starts to brown, cover tart with aluminum foil and continue baking.

Remove from the oven and cool. You can put it for a few hours in the fridge to get the cream well set.

Sprinkle with icing sugar.

Enjoy!





 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz