This is absolutely my favorite tart. I love the combination of sweet and sour. This time I added some lime, which is not in the classic recipe. But I think that adds the cool sour "kick" :)
Francuska tarta cytrynowa
(na podstawie „Sweet
Paris” Michael Paul)
Składniki
Ciasto
250 g mąki
szczypta soli
4 łyżki drobnego cukru
125 g zimnego masła
2 żółtka
ew. kilka łyżek zimnej
wody do związania ciasta
Nadzienie
70 g masła
150 ml śmietanki kremówki
160 g drobnego cukru
2 jajka
6 żółtek
2 średnie cytryny (skórka
i sok)
1 limonka (skórka i sok)
Ponadto
cukier puder do posypania
tarty
Przygotowanie
Ciasto przygotować jak w tym przepisie.
W rondelku rozpuścić
masło. Dodać kremówkę i dokładnie wymieszać do połączenia. Odstawić.
Cytryny i limonkę
dokładnie umyć pod gorącą wodą. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Metalową miskę umieścić
na garnku z gotującą się wodą. Do miski wsypać cukier, dodać jajka i żółtka i
gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie
dodać sok z owoców i gotować przez 3 min., ciągle mieszając. Dodać skórkę z
owoców oraz masło z kremówką i gotować jeszcze 5 min., ciągle mieszając, aż
krem zgęstnieje.
Gotowy krem wylać na podpieczony
spód, wstawić do piekarnika i piec ok. 30-35 min. (lub więcej, w zależności od
piekarnika – ja piekłam 45 min.) aż krem się lekko zetnie. Jeśli krem zacznie
brązowieć, tartę przykryć folią aluminiową i kontynuować pieczenie.
Wyjąć z piekarnika i
przestudzić. Można włożyć na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze się
ściął.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
French lemon tart
(based on „Sweet
Paris” Michael Paul)
Ingredients
Pastry
250 g flour
pinch of salt
4 tablespoons caster sugar
125 g cold butter
2 egg yolks
optionally a few tablespoons of cold water to bind the dough
Filling
70 g butter
150ml whipping cream
160g caster sugar
2 eggs
6 egg yolks
2 medium lemon (zest and juice)
1 lime (zest and juice)
Also
icing sugar for sprinkling the tart over
Method
Pastry
250 g flour
pinch of salt
4 tablespoons caster sugar
125 g cold butter
2 egg yolks
optionally a few tablespoons of cold water to bind the dough
Filling
70 g butter
150ml whipping cream
160g caster sugar
2 eggs
6 egg yolks
2 medium lemon (zest and juice)
1 lime (zest and juice)
Also
icing sugar for sprinkling the tart over
Method
Prepare dough
as in this recipe.
In a
saucepan, melt the butter. Add whipping cream and mix well to combine. Set aside.
Wash lemon
and lime thoroughly under hot water. Grate the zest and squeeze the juice.
Place a metal
bowl on a pot of boiling water. Pour sugar into a bowl, add the eggs and egg
yolks and cook over low heat, stirring constantly, until sugar dissolves. Then
add the juice from the fruit and cook for 3 minutes, stirring constantly. Add fruit
zest and butter with cream and cook for 5 minutes, stirring constantly, until
the custard thickens.
Pour the
ready cream on pre-baked bottom, put in the oven and bake for about 30-35 minutes
(or more, depending on the oven - I baked 45 minutes) until the cream slightly sets.
If the cream starts to brown, cover tart with aluminum foil and continue baking.
Remove from
the oven and cool. You can put it for a few hours in the fridge to get the cream
well set.
Sprinkle
with icing sugar.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz