22 listopada 2014

Zupa pomidorowa/Tomato soup

Nic lepszego na niepogodę niż zupa pomidorowa!

Nothing better for bad weather than tomato soup!





























Zupa pomidorowa




Składniki

  
1 udko kurczaka

1 mała cebula

1 łodyga selera naciowego

2 marchewki

3 ziarenka ziela angielskiego

3 ziarnka czarnego pieprzu

2 listki laurowe

2 puszki krojonych pomidorów

3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 łyżki masła

sól, pieprz

1 łyżeczka oregano (zamiast oregano możemy dodać kilka gałązek świeżego tymianku)






Przygotowanie



Przygotować wszystkie składniki. Mięso wyjąć z lodówki i opłukać pod zimną wodą, cebulę obrać, selera umyć i pokroić (liście najlepiej zostawić w całości, aby łatwo je później wyciągnąć z wywaru), marchewkę obrać, umyć i pokroić w grubsze plasterki.



Do dużego garnka włożyć kurczaka i zalać 2 l zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, ewentualnie odszumować (usunąć pianę z powierzchni wody). Zmniejszyć ogień i dodać wszystkie warzywa, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu. Posolić (na początek najlepiej niewiele, np. 1 łyżeczkę; później zawsze można dosolić ;) ). Gotować na małym ogniu przez ok. 30 min. Wyjąć kurczaka, liście selera, cebulę i przyprawy. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i oregano. Gotować przez ok. 5 min. Zmiksować blenderem na krem. Dodać masło, ewentualnie sól i pieprz. Gotować jeszcze ok. 5 min.



Podawać np. z ryżem.



Smacznego!




Tomato soup


Ingredients

1 chicken thigh
1 small onion
1 stalk celery
2 carrots
3 grains allspice
3 grains black pepper
2 bay leaves
2 cans chopped tomatoes
3-4 teaspoons tomato paste
2 tablespoons butter
salt and pepper
1 teaspoon oregano (instead of oregano you can add a few sprigs of fresh thyme)


Method

Prepare all the ingredients. Take the meat out from the refrigerator and rinse under cold water, peel the onion, rinse and cut celery (leaves are best left entirely), peel carrots, wash them and cut into thick slices.

In a large pot, put the chicken and pour 2 liters of cold water. Bring to the boil, optionally remove the foam from the surface. Reduce the heat and add all the vegetables, allspice, bay leaves, peppercorns. Season with salt (at the beginning it's best to add just a little, eg. 1 teaspoon, then you can always add more ;) ). Cook on low heat for about 30 minutes. Remove the chicken, celery leaves, onion and spices. Add canned tomatoes, tomato paste and oregano. Cook for about 5 minutes. Mix to cream. Add butter, salt and pepper. Cook for about 5 minutes.

Serve with eg. rice.

Enjoy!



 

2 komentarze:

  1. pomidorowa, zaraz po dyniowej to moja ulubiona zupa! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez ja uwielbiam. Robie ja dosyc czesto, bo to jedyna zupa, jaka zjada moj maz ;)

      Usuń