20 listopada 2014

Orientalna zupa rybna/Asian fish soup

Do ugotowania tej zupy zainspirowała mnie strona Kwestia Smaku. Wyjęłam z lodówki rybę, warzywa i ugotowałam bulion. Ja miałam akurat pod ręką dorsza i łososia, ale można użyć innych gatunków ryb.

I got inspired by Kwestia Smaku website to cook this soup. I took the fish and vegetables out of the fridge and I cooked the broth. I had some cod and salmon, but you can use other fish.




Orientalna zupa rybna
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)


Składniki

200 g filetu z dorsza
200 g filetu z łososia 
1/2 małego brokuła
5-6 średnich pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 papryczki chili
1,5 l bulionu warzywnego

3 łyżeczki sosu sojowego
pieprz
oliwa do smażenia

Do podania
sos sojowy
sok z limonki
makaron ryżowy


Przygotowanie

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Smażyć na średnim ogniu ok. 3 min. Następnie wrzucić drobno pokrojony czosnek i papryczkę chili i smażyć przez 1 min.

Brokuła opłukać, oddzielić różyczki i wrzucić na patelnię. Pieczarki obrać, pokroić i również wrzucić na patelnię. Smażyć ok. 5 min. Następnie wlać bulion i dodać pokrojoną rybę. Gotować ok. 10 min. aż ryba się ugotuje. Dodać pieprz i sos sojowy.

Podawać z sosem sojowym, sokiem z limonki i makaronem ryżowym.

Smacznego!






Asian fish soup
(inspiration: Kwestia Smaku website)


Ingredients

200 g cod
fillet
200 g salmon
fillet
1/2 small broccoli
5-6 medium sized mushrooms
1/2 medium onion
1 clove garlic
1/4 chilli
1.5 liters vegetable stock
3 teaspoons soy sauce
pepper
oil for frying

To serve
soy sauce
lime juice
rice noodles


Method

In a skillet, heat the olive oil and toss chopped onion. Fry on medium heat for about 3 minutes, then throw the chopped garlic and chili and fry for 1 minute.

Rinse broccoli, separate it into
florets and put into the pan. Peel the mushrooms, cut them and also toss in the pan. Fry for about 5 minutes. Then pour the broth and add the chopped fish. Cook for about 10 minutes until fish is cooked. Season with pepper and soy sauce.

Serve with soy sauce, lime juice and rice noodles.

Enjoy!





4 komentarze:

  1. Ja to w ogóle bardzo zupowa jestem, ale azjatyckie zupy to dopiero zawsze mnie olśniewają. Świetna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też lubię zupy, szczególnie o tej porze roku :) pozdrawiam

      Usuń