I got inspired by Kwestia Smaku website to cook this soup. I took the fish and vegetables out of the fridge and I cooked the broth. I had some cod and salmon, but you can use other fish.
Orientalna zupa rybna
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)
Składniki
200 g filetu z dorsza
200 g filetu z łososia
1/2 małego brokuła
5-6 średnich pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 papryczki chili
1,5 l bulionu warzywnego
3 łyżeczki sosu sojowego
pieprz
oliwa do smażenia
Do podania
sos sojowy
sok z limonki
makaron ryżowy
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Smażyć na średnim ogniu ok. 3 min. Następnie wrzucić drobno pokrojony czosnek i papryczkę chili i smażyć przez 1 min.
Brokuła opłukać, oddzielić różyczki i wrzucić na patelnię. Pieczarki obrać, pokroić i również wrzucić na patelnię. Smażyć ok. 5 min. Następnie wlać bulion i dodać pokrojoną rybę. Gotować ok. 10 min. aż ryba się ugotuje. Dodać pieprz i sos sojowy.
Podawać z sosem sojowym, sokiem z limonki i makaronem ryżowym.
Smacznego!
Asian fish soup
(inspiration: Kwestia Smaku website)
(inspiration: Kwestia Smaku website)
Ingredients
200 g cod fillet
200 g salmon fillet
1/2 small broccoli
5-6 medium sized mushrooms
1/2 medium onion
1 clove garlic
1/4 chilli
1.5 liters vegetable stock
3 teaspoons soy sauce
pepper
oil for frying
To serve
soy sauce
lime juice
rice noodles
Method
In a skillet, heat the olive oil and toss chopped onion. Fry on medium heat for about 3 minutes, then throw the chopped garlic and chili and fry for 1 minute.
Rinse broccoli, separate it into florets and put into the pan. Peel the mushrooms, cut them and also toss in the pan. Fry for about 5 minutes. Then pour the broth and add the chopped fish. Cook for about 10 minutes until fish is cooked. Season with pepper and soy sauce.
Serve with soy sauce, lime juice and rice noodles.
Enjoy!
oj taką bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńJa to w ogóle bardzo zupowa jestem, ale azjatyckie zupy to dopiero zawsze mnie olśniewają. Świetna propozycja.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też lubię zupy, szczególnie o tej porze roku :) pozdrawiam
UsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie to danie wygląda bardzo smacznie i jestem zdania, że na pewno tak samo smakuje. Muszę przyznać, że ja także całkiem niedawno miałem okazję jeść zapiekanego łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-mowi-zapiekany-z-pistacjowa-kruszonka-z-paprykowymi-chipsami-i-salsa/ i faktycznie wyszedł przepysznie.
OdpowiedzUsuń