It's so versatile. You can add it to cakes, cookies, desserts, homemade granola, ice-cream or pour over plain yogurt. You can also sneak into the refrigerator and dip a spoon in a thick cream when no one sees you ;)
Domowy sos karmelowy
(na podstawie "Mała francuska kuchnia" Rachel Khoo)
Składniki (na ok. 250 ml)
150 g cukru
2 łyżki wody
100 ml kremówki
40 g masła
40 g miodu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Cukier wsypać do rondelka, dodać wodę i gotować na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i nabierze złoto-brązowego koloru. Karmelu nie można mieszać! Można jedynie ruszać całym rondelkiem, aby karmel się nie przypalił.
Rondel odstawić z ognia. Odsunąć się od garnka (może pryskać, a karmel jest bardzo gorący!) i dodać kremówkę, masło, miód i sól. Znów postawić na ogniu i gotować aż do połączenia się składników i powstania kremu.
Zgasić ogień i odstawić do przestygnięcia.
Chłodny sos przelać do słoika. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Homemade caramel sauce
(based on "Little French kitchen" Rachel Khoo)
Ingredients (for about 250 ml)
150 g sugar
2 tablespoons water
100 ml whipping cream
40 g butter
40 g honey
1/2 teaspoon salt
Method
Put sugar into a saucepan, add water and cook over medium heat until sugar dissolves and become golden-brown. Don't mix it! You can only swirl the saucepan.
Put aside. Move away from the saucepan (it may sputter; caramel is very hot!) and add heavy cream, butter, honey and salt. Put again on the fire and cook until well mixed.
Put the fire off and set aside to cool.
Pour the cooled sauce into a jar. Store in the refrigerator.
Enjoy!
super, uwielbiam domowe, słodkie sosy :) są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od tych kupnych. idealne smarowidło do naleśników!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie! Tez je uwielbiam! :)
Usuń