Time is right for a good, warming soup.
Zupa porowa
Składniki
5 średnich
ziemniaków
3 pory
3 marchewki
1 łodyga
selera naciowego, wraz z liśćmi
1 mała cebula
½ pęczka
natki pietruszki
3 ziela
angielskie
2 listki
laurowe
4 ziarenka
czarnego pieprzu
sól, pieprz
Do podania
oliwa z
oliwek
gęsta,
kwaśna śmietana
posiekana
natka pietruszki
świeżo
zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Przygotować
wszystkie składniki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, pory przekroić
(zostawić tylko białą i jasnozieloną część), dokładnie umyć i pokroić na
mniejsze kawałki, marchewkę obrać, umyć i pokroić w większe plasterki, seler
umyć i z grubsza pokroić, cebulę obrać. Wszystkie warzywa włożyć do dużego
garnka i zalać 2 l wody. Dodać natkę pietruszki, ziele angielskie, ziarenka
pieprzu i listki laurowe. Posolić. Gotować na małym ogniu ok. 30 min. aż
warzywa będą miękkie. Wyjąć natkę pietruszki, liście selera, cebulę i
przyprawy. Resztę zmiksować blenderem na krem. Ewentualnie dodać soli i pieprzu
do smaku.
Podawać np.
ze śmietaną (można ją też dodać bezpośrednio do garnka z zupą, pamiętając, aby
ją wcześniej rozrobić w osobnej miseczce z kilkoma łyżkami zupy, aby
uniknąć „grudek”), kilkoma kroplami oliwy z oliwek, posiekaną natką, świeżo
zmielonym pieprzem i świeżym chlebem.
Smacznego!
Leek soup
Ingredients
5 medium potatoes
3 leeks
3 carrots
1 stalk celery, with leaves
1 small onion
½ bunch parsley
3 allspice
2 bay leaves
4 grains black pepper
salt and pepper
To serve
olive oil
thick, sour cream
chopped parsley
freshly ground black pepper
Method
Prepare all the ingredients. Peel the potatoes, wash them and cut into cubes, cut the leeks (leave only the white and pale green part), thoroughly rinse them and cut into smaller pieces, peel the carrots, rinse them and cut into larger slices, rinse celery and roughly chop it, peel the onion. Put all vegetables into a large pot and pour 2 liters of water. Add the parsley, allspice, peppercorns and bay leaves. Season with salt. Simmer for about 30 minutes until the vegetables are soft. Remove the parsley, celery leaves, onion and spices. Mix the rest. Optionally season with salt and pepper to taste.
Serve with eg. cream (or it can be added directly into the pot of soup, remembering to mix it earlier in a separate bowl with a few spoonfuls of soup, to avoid "lumps"), a few drops of olive oil, chopped parsley, freshly ground pepper and fresh bread.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz