17 marca 2015

Zielona zupa/Green soup

Idzie wiosna i mam ochotę na zielone. Brokuły, por, fasolka szparagowa (na razie niestety mrożona), ziemniak i anyżkowy bulion z fenkułem.

Spring is coming and I need something green. Broccoli, leeks, green beans (for now, unfortunately, frozen), potatoes and anise stock with fennel.





Zielona zupa


Składniki

2 l bulionu drobiowego, np. z dodatkiem fenkułu
1 por (biała część)
1 duży ziemniak
1 brokuł
100 g fasolki szparagowej
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Do podania (opcjonalnie)
śmietanka
ostra papryka
bagietka


Przygotowanie

Warzywa opłukać. Ziemniaka obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na talarki. Brokuła podzielić na różyczki.

Pora i ziemniaka dodać do bulionu i gotować ok. 10 min. Następnie dodać rozmaryn, brokuła i fasolkę i gotować 5 min.

Doprawić solą i pieprzem i dokładnie zmiksować.

Podawać np. ze śmietanką, szczyptą ostrej papryki i bagietką.

Smacznego!




Green soup


Ingredients

2 l chicken stock, eg. with fennel
1 leek (white part)
1 large potato
1 broccoli
100g green beans
salt and pepper
1 teaspoon dried rosemary

To serve (optional)
cream
cayenne pepper
baguette


Method

Rinse vegetables. Peel potato, rinse it and cut into cubes. Cut leek into slices. Divide
broccoli into florets.

Add leek and potato to the stock and cook for about 10 minutes. Then add the rosemary, broccoli and green beans and cook for 5 minutes.

Season with salt and pepper and mix thoroughly.

Serve eg. with cream, a pinch of cayenne pepper and baguette.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz