Delicious cake with caramelized oranges. I added a few drops of orange blossom water to the batter and the icing to add a bit of character. I added to the dough only half the sugar of 400 g which are given in the original recipe. I found that the dough would be too sweet, esp. that it's also topped with icing and decorated with caramelized oranges.
Ciasto pomarańczowe
(na podstawie "Sugared orange. Recipes and stories from a winter in Poland" Beata Zatorska, Simon Target)
Ciasto
2 jajka
sok i skórka starta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
300 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml oleju roślinnego
300 g gęstego naturalnego jogurtu (typu greckiego)
200 g drobnego cukru
masło do wysmarowania tortownicy
Lukier
150 g cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy
ew. woda
Dekoracja
1 pomarańcza
225 g cukru
50 ml wody
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC. Tortownicę wysmarować masłem.
W misce zmiksować jajka, jogurt, olej, cukier, wodę z kwiatu pomarańczy, sok i skórkę z pomarańczy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej tortownicy.
Wstawić do piekarnika i piec 30 min. lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
W miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z pomarańczy i wodą z kwiatu pomarańczy. Gdyby lukier był za gęsty, dodać trochę wody. Lukier wylać na ostudzone ciasto.
Odkroić końce pomarańczy i pokroić w cienkie plasterki. W rondelku podgrzać wodę z cukrem. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać plasterki pomarańczy i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Pomarańcze odsączyć i ułożyć na cieście.
Smacznego!
Orange cake
(based on "Sugared orange. Recipes and stories from a winter in Poland" Beata Zatorska, Simon
Target)
Cake
2 eggs
juice and zest of 1 orange
1/2 teaspoon orange blossom water
300 g flour
1 1/2 teaspoon baking powder
160 ml vegetable oil
300 g thick natural yoghurt (Greek type)
200g caster sugar
butter to grease the cake tin
Frosting
150 g icing sugar
1 tablespoon orange juice
a few drops of orange flower water
opt. water
Decoration
1 orange
225 g sugar
50 ml water
Method
Preheat the oven to 180°C. Grease the cake tin with butter.
In a bowl, mix the eggs, yogurt, oil, sugar, orange blossom water, orange juice and orange zest. Add the sieved flour with baking powder. Mix well and pour into a greased cake tin.
Put in the oven and bake for 30 minutes or to a dry stick. Remove from the oven and cool.
In a bowl, mix the icing sugar with the orange juice and orange blossom water. If the frosting is too thick, add a little water. Pour the icing on the cooled cake.
Cut off the ends of the orange and cut it into thin slices. In a saucepan, heat the water with sugar. Stir until sugar dissolves. Then add the orange slices and cook over low heat for about 20 minutes. Drain orange slices and place them on the cake.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz