1 marca 2015

Ciasto pomarańczowe/Orange cake

Pyszne ciasto z karmelizowanymi pomarańczami. Do ciasta i lukru dodałam od siebie kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy, aby dodać trochę charakteru. Do ciasta dodałam tylko połowę cukru z 400 g, które są podane w oryginalnym przepisie. Stwierdziłam, że ciasto będzie zbyt słodkie, tym bardziej, że jest polane lukrem i udekorowane karmelizowanymi pomarańczami.

Delicious cake with caramelized oranges. I added a few drops of orange blossom water to the batter and the icing to add a bit of character. I added to the dough only half the sugar of 400 g which are given in the original recipe. I found that the dough would be too sweet, esp. that it's also topped with icing and decorated with caramelized oranges.








Ciasto pomarańczowe
(na podstawie "Sugared orange. Recipes and stories from a winter in Poland" Beata Zatorska, Simon Target)




Składniki (tortownica o wielkości 22 cm)

Ciasto
2 jajka
sok i skórka starta z 1 pomarańczy
1/2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
300 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 ml oleju roślinnego
300 g gęstego naturalnego jogurtu (typu greckiego)
200 g drobnego cukru
masło do wysmarowania tortownicy

Lukier
150 g cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
kilka kropli wody z kwiatu pomarańczy
ew. woda

Dekoracja
1 pomarańcza
225 g cukru
50 ml wody


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180oC. Tortownicę wysmarować masłem.

W misce zmiksować jajka, jogurt, olej, cukier, wodę z kwiatu pomarańczy, sok i skórkę z pomarańczy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przelać do natłuszczonej tortownicy.

Wstawić do piekarnika i piec 30 min. lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

W miseczce wymieszać cukier puder z sokiem z pomarańczy i wodą z kwiatu pomarańczy. Gdyby lukier był za gęsty, dodać trochę wody. Lukier wylać na ostudzone ciasto.

Odkroić końce pomarańczy i pokroić w cienkie plasterki. W rondelku podgrzać wodę z cukrem. Mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać plasterki pomarańczy i gotować na małym ogniu przez ok. 20 min. Pomarańcze odsączyć i ułożyć na cieście.

Smacznego!




Orange cake
(based on "Sugared orange. Recipes and stories from a winter in Poland" Beata Zatorska, Simon 
Target) 



Ingredients (22 cm cake tin)

Cake 
2 eggs
juice and zest of 1 orange 
1/2 teaspoon orange blossom water 
300 g flour
1 1/2 teaspoon baking powder 
160 ml vegetable oil 
300 g thick natural yoghurt (Greek type) 
200g caster sugar 
butter to grease the cake tin

Frosting

150 g icing sugar 
1 tablespoon orange juice
a few drops of orange flower water 
opt. water

Decoration 

1 orange
225 g sugar 
50 ml water


Method

Preheat the oven to 180°C. Grease the cake tin with butter.

In a bowl, mix the eggs, yogurt, oil, sugar, orange blossom water, orange juice and orange zest. Add the sieved flour with baking powder. Mix well and pour into a greased cake tin.


Put in the oven and bake for 30 minutes or to a dry stick. Remove from the oven and cool.


In a bowl, mix the icing sugar with the orange juice and orange blossom water. If the frosting is too thick, add a little water. Pour the icing on the cooled
cake.

Cut off the ends of the orange and cut it into thin slices. In a saucepan, heat the water with
sugar. Stir until  sugar dissolves. Then add the orange slices and cook over low heat for about 20 minutes. Drain orange slices and place them on the cake.

Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz