3 marca 2015

Roladki z pieczarkami/Mushroom rolls

Dzisiaj pyszna propozycja obiadowa!

Today, a delicious dinner idea!




Roladki z pieczarkami


Składniki (2 porcje)

2 eskalopki z szynki wieprzowej (po ok. 120 g)
4 duże pieczarki
1/2 średniej cebuli
sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżeczka oregano
150 ml kwaśnej śmietany
olej


Przygotowanie

Eskalopki rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Posolić, posypać pieprzem.

W garnku rozpuścić masło. Cebulę obrać, drobno pokroić i wrzucić do garnka. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 min. do zeszklenia. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć ok. 5 min.

Farsz pieczarkowy nałożyć na przygotowane eskalopki i zwinąć w roladki, uważając, aby farsz nie wyleciał na zewnątrz. Dokładnie związać sznurkiem kuchennym, aby roladki zachowały kształt.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać roladki i smażyć z każdej strony do zezłocenia.

Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę, dodać sól, pieprz i oregano i gotować, od czasu do czasu przewracając roladki. Gotować ok. 15-20 min., dolewając trochę wody lub bulionu warzywnego, aby sos całkiem się nie zredukował.

Zdjąć sznurek z gotowych roladek i pokroić na plastry. Podawać polane sosem.

Smacznego!



Mushroom rolls


Ingredients (serves 2)

2 pork ham escalopes (about 120 g each)
4 large mushrooms 
1/2 medium onion 
salt and pepper 
1 tablespoon butter 
1 teaspoon oregano
 150 ml sour creamoil


Method

Break the meat up with a pestle into thin slices. Season with salt and pepper.

In a saucepan, melt the butter. Peel onion, cut into small pieces and toss into the pot. Cook over medium heat for about 3 minutes. Peel and cut the mushrooms into small pieces. Add to the onions. Season with salt and pepper and cook for about 5 minutes.


Stuff the prepared escalopes with mushrooms and roll into rolls, being careful that the stuffing doesn't come out. Tie the rolls with a kitchen string to retain the shape of rolls.


Heat oil in a frying pan. Put the rolls and fry on each side till they get golden.


Reduce heat, pour the cream, add salt, pepper and oregano and cook, occasionally turning the rolls. Cook for about 15-20 minutes, adding a little water or vegetable stock to the sauce so it doesn't reduce too much.


Remove the string from the finished rolls and cut into slices. Serve topped with the sauce.


Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz