15 marca 2015

Marmolada cytrusowa/Citrus jam

Nie przepadam za dżemem pomarańczowym i skórką z pomarańczy, ale ta marmolada to coś zupełnie nieoczekiwanego. Dzięki dodatkowi cytryn i grejpfruta, jest świeża i przepyszna! Musicie koniecznie spróbować! Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku, ja jednak lekko zmieniłam proporcje.

I don't really like orange jam and orange peel, but this jam is something quite unexpected. With the addition of lemon and grapefruit, it's fresh and delicious! You have to try it! The original recipe comes from the Kwestia Smaku blog, however, I slightly changed the proportions.




Marmolada cytrusowa


Składniki (na 3 słoiki)

4 duże pomarańcze
2 średnie cytryny
1 grejpfrut
650 g brązowego cukru
2 l wody


Przygotowanie

Owoce opłukać. Należy zachować wszystkie pestki z owoców. Do marmolady używamy jedynie skórki z pomarańczy i cytryny, więc trzeba je obrać w taki sposób, aby pozostała sama skórka (bez białej części). Obrane skórki pokroić na cienkie paseczki. Miąższ pokroić na małe kawałki wrzucić razem z pokrojoną skórką oraz całym sokiem do dużego garnka o grubym dnie. Pestki można dodać do owoców, jednak później znajdą się w marmoladzie. Można je też zawinąć w kawałek gazy, dodać do marmolady podczas gotowania i wyjąć, kiedy marmolada będzie ostudzona i gęsta.

Gotować na średnim ogniu 30 min., często mieszając.

Dodać wodę i cukier i gotować na niewielkim ogniu przez 2 h, uważając, aby marmolada się nie przypaliła.

Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia na kilka godzin lub na całą noc.

Marmoladę zagotować i przelożyć do słoików.

Smacznego!




Citrus jam


Ingredients (for 3 pots)

4 large oranges
2 medium lemons
1 grapefruit
650 g brown sugar 
2 l water

Method


Rinse fruits. Keep all the fruit seeds. You'll use only orange
and lemon peel for the jam, so you have to leave only the peel (without the white part). Cut the peel into thin strips. Cut the pulp into small pieces and add to a big pot with a thick bottom, along with chopped peel and juice. The seeds can be added to fruit, but later you will find them in the jam. They can also be wrapped in a piece of gauze, added to the cooking jam and removed when the jam is cooled and dense.

Cook over medium heat for 30 minutes, stirring frequently.


Add water and sugar and cook over low heat for 2 h, being careful not to burnt the jam.Remove from heat and set aside to cool completely for several hours or overnight.


Bring the jam to boil and put it into jars.


Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz