13 marca 2015

Placuszki z ricotty/Ricotta pancakes

Lekkie jak chmurka placuszki pochodzą ze wspaniałej książki Donny Hay "Fresh and light".

These light as a cloud pancakes come from Donna Hay's wonderful book "Fresh and light".







Placuszki z ricotty


Składniki (ok. 16 placków)

150 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g miodu
160 ml mleka
150 g ricotty
3 białka
masło

Do podania
miód lub syrop klonowy
ricotta


Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. W środku zrobić wgłębienie i wlać miód i mleko. Wymieszać. Następnie dodać ricottę i delikatnie wymieszać.

Białka ubić na pianę i dodać do reszty składników, delikatnie mieszając.

Rozgrzać dużą patelnię. Można dodać łyżeczkę masła. Wykładać po 1 łyżce masy i formować placuszki w większych odstępach. Smażyć po 3-4 placuszki na raz, po 3-4 min. z każdej strony

Podawać z miodem lub syropem klonowym i ricottą

Smacznego!






Ricotta pancakes


Ingredients (for about 16 pancakes)

150 g flour
2 teaspoons baking powder
90 g honey
160 ml milk
150 g ricotta
3 eggwhites
butter

To serve

honey or maple syrup
ricotta


Method

Mix flour with baking powder. Make a well in the center and add honey and milk. Mix. Then add ricotta and mix gently.

Beat the whites until soft peaks form and add to the rest of the ingredients, stirring gently.

Heat a large frying pan. You can add a teaspoon of butter. Add 1 tablespoon of batter on the pan and form fritters. Fry 3-4 pancakes at a time, for 3-4 minutes each side

Serve with honey or maple syrup and ricotta.


Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz