16 marca 2015

Bezmączne ciasto czekoladowe/Flourless chocolate cake

Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe i to bez grama mąki! Raj dla osób, które nie spożywają glutenu. Serwowałam je z kremem angielskim.

Delicious, moist chocolate cake and without a gram of flour! A paradise for people who don't eat gluten. I served it with English cream.





Bezmączne ciasto czekoladowe
(na podstawie bloga Kwestia Smaku)


Składniki (tortownica 22 cm)

125 g masła + do wysmarowania formy
125 g drobnego cukru
300 g ciemnej czekolady
2 łyżki oleju roślinnego
6 dużych jajek
2 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 175oC. Tortownicę wysmarować masłem.

Czekoladę rozpuścić z masłem i olejem. Dokładnie wymieszać.

Do miski wbić 2 całe jajka i 4 żółtka (białka wlać do drugiej miski). Dodać sól i kakao i dokładnie wymieszać. Następnie dodać roztopioną czekoladę i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.

Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.

Białka dodać w 2 turach do masy czekoladowej, delikatnie mieszając.

Masę wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min. lub do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Ciasto będzie stopniowo opadać.

Smacznego!




Flourless chocolate cake
(based on Kwestia Smaku blog)


Ingredients (22 cm cake tin)

125 g butter + to butter the tin
125g caster sugar
300 g dark chocolate
2 tablespoons vegetable oil
6 large eggs
2 tablespoons bitter cocoa
pinch of salt


Method

Preheat the oven to 175°C. Butter the cake tin.

Melt chocolate with butter and oil. Mix thoroughly.

In a bowl, add 2 whole eggs and 4 egg yolks (add the eggwhites to another bowl). Add salt and cocoa and mix thoroughly. Then add the melted chocolate and mix everything thoroughly until smooth.

Beat the whites to stiff, then gradually add sugar, mixing all the time.

Add the eggwhites in two rounds to the chocolate batter, stirring gently.

Pour the batter into the mold, put in the oven and bake for about 35 minutes or to a dry stick.

Remove from the oven and set aside to cool. The dough will gradually fall.

Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz