Crusty, very orangy, sour-sweet shortbread that can convince even those who do not like orange peel (like me ;) ). I used homemade jam with lots of orange peel and added lime juice and orange blossom water, but of course the jam "alone" will do ;)
Mazurek pomarańczowy
(na podstawie strony Kwestia Smaku)
Składniki
Ciasto
170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
50 g drobnego cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
zimna woda
Nadzienie
400-500 g dżemu pomarańczowego ze skórką
sok z 1 limonki
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
Beza
4 białka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Mąki przesiać do miski, dodać cukier i masło pokrojone w kostkę i wyrabiać między palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche, dodać po 1 łyżce zimnej wody. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 h.
Piekarnik nagrzać do 160oC.
Ciasto wyjąć z lodówki, umieścić między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Przełożyć do dużej formy razem z 1 kawałkiem papieru, wylepić ciastem dno formy i boki na wysokość ok. 1 cm. Ciasto podziurkować widelcem, wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. aż ciasto się zezłoci. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Do dżemu pomarańczowego dodać sok z limonki i wodę z kwiatu pomarańczy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.
Białka wlać do miski i ubić na sztywną pianę. Dodawać po 1 łyżce cukru, za każdym razem dokładnie miksując, aby cukier się rozpuścił. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.
Bezę można wyłożyć na ciasto łyżką i dokładnie ją wyrównać lub wyciskać przez rękaw cukierniczy, np. nadając jej kształt różyczek.
Temperaturę piekarnika zwiększyć do 180oC, wstawić ciasto i piec ok. 15 min. aż beza się zezłoci.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Smacznego!
Polish Easter orange shortbread
(based on Kwestia Smaku website)
Ingredients
Pastry
170 g wheat flour
80 g cornstarch
50g caster sugar
150 g cold butter
1 egg
cold water
Filling
400-500 g orange jam with peel
juice of 1 lime
1 teaspoon orange blossom water
Meringue
4 eggwhites
150g caster sugar
1 teaspoon cornstarch
170 g wheat flour
80 g cornstarch
50g caster sugar
150 g cold butter
1 egg
cold water
Filling
400-500 g orange jam with peel
juice of 1 lime
1 teaspoon orange blossom water
Meringue
4 eggwhites
150g caster sugar
1 teaspoon cornstarch
Method
Sift the flour into a bowl, add sugar and butter, cut into cubes and knead between the fingers till crumbled. Add egg and knead the dough. If the dough is too dry, add cold water. Shape into a ball, wrap in cling film and chill in the refrigerator for 1 hour.
Preheat the oven to 160°C.
Remove the dough from the refrigerator, put between two pieces of baking paper and roll out to a thin, rectangular cake. Transfer to a large mold with 1 piece of paper, stick the dough to the mold bottom and sides of a height of about 1 cm. Prick the dough with a fork, put in the oven and bake for about 30 minutes until the dough gets golden. Remove from oven and cool.
Add lime juice and orange blossom water to the orange jam and mix thoroughly. Put on baked base and align.
Pour the eggwhites into a bowl and beat stiff. Add 1 tablespoon of sugar at a time, each time mixing thoroughly to dissolve the sugar. At the end, add the cornstarch and mix thoroughly.
Meringue can be put on the cake with a spoon and carefully aligned or squeezed through the piping bag, e.g. with a rose shape.
Increase the oven temperature to 180°C, put the cake and bake for about 15 minutes until meringue gets golden.
Remove from oven and cool.
Enjoy!
Preheat the oven to 160°C.
Remove the dough from the refrigerator, put between two pieces of baking paper and roll out to a thin, rectangular cake. Transfer to a large mold with 1 piece of paper, stick the dough to the mold bottom and sides of a height of about 1 cm. Prick the dough with a fork, put in the oven and bake for about 30 minutes until the dough gets golden. Remove from oven and cool.
Add lime juice and orange blossom water to the orange jam and mix thoroughly. Put on baked base and align.
Pour the eggwhites into a bowl and beat stiff. Add 1 tablespoon of sugar at a time, each time mixing thoroughly to dissolve the sugar. At the end, add the cornstarch and mix thoroughly.
Meringue can be put on the cake with a spoon and carefully aligned or squeezed through the piping bag, e.g. with a rose shape.
Increase the oven temperature to 180°C, put the cake and bake for about 15 minutes until meringue gets golden.
Remove from oven and cool.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz