Healthy cookies - is it possible? Absolutely! I used wholemeal flour with poppy seeds, flax and millet. However, if you do not have this kind of flour, go for a regular wholemeal flour, which gives a nutty flavor to the cookies. If you want to makethe cookies even healthier, substitute sugar with honey or agave syrup. For the sweet tooth - deluxe version with chocolate ;)
Ciasteczka zbożowe z czekoladą
(na podstawie przepisu Francine)
Składniki (ok. 20 ciasteczek)
125 g drobnego cukru
125 g miękkiego masła
250 g mąki pełnoziarnistej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
Polewa
100 g ciemnej czekolady
100 ml kremówki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180oC.
Wymieszać wszystkie składniki i wyrobić ręką do momentu aż ciasto przestanie się kleić.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Wyciąć ciastka (użyłam szklanki).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 min.
Wyjąć z piekarnika i całkiem ostudzić.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i włożyć do rondelka. Wlać kremówkę i roztopić na małym ogniu, mieszając, aby czekolada się nie przypaliła. Polewa musi być dosyć gęsta, aby nie rozlewała się na ciastkach. Ciastka udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!
Cereal cookies with chocolate
(based on Francine's recipe)
Ingredients (about 20 cookies)
125g caster sugar
125 g soft butter
250g wholemeal flour
1 egg
1/4 teaspoon salt
Icing
100 g dark chocolate
100 ml heavy cream
Method
Preheat the oven to 180°C.
Mix all ingredients and knead by hand until the dough is no longer sticky.
Roll out the dough to about 3 mm thick. Cut out biscuits (I used a glass).
Arrange biscuits on a baking tray lined with baking paper and put in the oven. Bake for about 15 minutes.
Remove from the oven and cool.
Break the chocolate into small pieces and add to a saucepan. Pour in the cream and melt over low heat, stirring so that chocolate doesn't burn. Icing should be thick enough.Decorate cookies with chocolate icing.
Enjoy!
Mix all ingredients and knead by hand until the dough is no longer sticky.
Roll out the dough to about 3 mm thick. Cut out biscuits (I used a glass).
Arrange biscuits on a baking tray lined with baking paper and put in the oven. Bake for about 15 minutes.
Remove from the oven and cool.
Break the chocolate into small pieces and add to a saucepan. Pour in the cream and melt over low heat, stirring so that chocolate doesn't burn. Icing should be thick enough.Decorate cookies with chocolate icing.
Enjoy!
Ale pięknie wyglądają ! Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) sa pyszne!
UsuńSuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzieki :)
Usuń