2 kwietnia 2015

Babka migdałowa/Almond bundt cake

Prosta, szybka babka, która zachowuje świeżość przez kilka dni. Dzięki migdałom jest cudownie wilgotna. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na tegoroczną babkę świąteczną, może skusicie się na ten przepis.

Simple, fast bundt cake that stays fresh for several days. Thanks to almonds it's wonderfully moist. If you still don't have an idea for this year's Easter bundt cake, maybe you'll prepare this one.


 
Babka migdałowa
(na podstawie bloga Moje Wypieki)


Składniki

200 g miękkiego masła + do wysmarowania formy
180 g drobnego cukru
4 duże jajka (lub 5 średnich)
120 g mąki pszennej + do wysypania formy
100 g zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Lukier
1 szkl. cukru pudru
3-4 łyżki wody lub soku z cytryny (użyłam z soku z cytryny, który dodaje babce świeżości)


Przygotowanie

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 160oC. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką.


Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać migdały i dokładnie wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując masę. Dodać ekstrakt migdałowy i dokładnie zmiksować. Następnie dodać sypkie składniki i wymieszać szpatułką jedynie do połączenia składników.

Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min. lub do suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Cukier puder wsypać do miseczki i mieszać, dodając po 1 łyżce wody lub soku z cytryny do powstania gładkiego lukru.

Lukier wylać na babkę i wyrównać.

Smacznego!





Almond bundt cake
(based on Moje Wypieki blog)


Ingredients

200g soft butter + to grease the mold 
180g caster sugar 
4 large eggs (or 5 medium) 
120 g wheat flour + for the mold
100 g ground almonds
1.5 teaspoons baking powder 
1 teaspoon almond extract

Frosting 

1 cup icing sugar 
3-4 tablespoons water or lemon juice (I used lemon juice which adds freshness to the cake)


Method


The ingredients should be at room temperature. Preheat the oven to 160°C. Butter the bundt cake mold and sprinkle it with flour.

Sift the flour into a bowl along with the baking powder. Add almonds and mix thoroughly.


Cream the butter and sugar until smooth. Then add one egg at a time, mixing well every time. Add almond extract and mix thoroughly. Then add the dry ingredients and mix with a spatula till batter gets smooth.


Transfer the batter to the prepared mold, put in the oven and bake for about 40 minutes or to a dry stick.


Remove from oven and cool.


Pour the icing sugar into a bowl and stir, adding 1 tablespoon of water or lemon juice at a time till a smooth icing.


Pour the icing on the bundt cake and align.


Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz