27 kwietnia 2015

Tabbouleh

Ta sałatka kojarzy mi się z wiosną. Jest świeża i bardzo zdrowa. Widziałam już mnóstwo różnych przepisów: więcej bulguru, więcej pietruszki itd. Dzisiaj proponuję Wam więc moją wersję.

This salad reminds me of spring. It's fresh and very healthy. I've seen a lot of different recipes: more bulgur, more parsley etc. So today I propose you my version.




Tabbouleh


Składniki (3-4 porcje)

60 g bulguru
1 duży pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka mięty
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 dużego pomidora
1/4 ogórka sałatkowego
1 szalotka
sól, świeżo zmielony pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek 
pestki granatu do dekoracji


Przygotowanie

Bulgur ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pietruszkę, miętę i szczypiorek posiekać jak najdrobniej. Drobno pokroić pomidora, ogórka i szalotkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, doprawić solą i pieprzem, polać dużą ilością soku z cytryny i oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać pestkami granatu.

Smacznego!





 Tabbouleh

 
Ingredients (serves 3-4)

60 g bulgur
1 large bunch fresh parsley
1/2 bunch mint
1/2 bunch chives
1/2 large tomato
1/4
salad cucumber
1 shallot
salt and freshly ground pepper
lemon juice
olive oil
pomegranate seeds for decoration


Method


Cook bulgur according to the instructions on the package. Chop arsley, mint and chives as fine as you can. Finely slice tomato, cucumber and shallot. Throw all the ingredients into a bowl, season with salt and pepper and pour plenty of lemon juice and olive oil over. Mix thoroughly. Refrigerate for several hours. Before serving, sprinkle with pomegranate seeds.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz