Oryginalny przepis to wersja ze skórką pomarańczową i likierem lub sokiem pomarańczowym, ja tym razem wolałam wersję cytrynową.
A simple cake to bake in case of emergency ;) Light and not too sweet, with a fresh, lemon hint - perfect!
The original recipe is a version with orange peel and orange liqueur or orange juice, this time, however, I preferred the lemon version.
Torta alla ricotta
(na podstawie bloga Kwestia Smaku)
Składniki (tortownica o wielkości 22 cm)
100 g masła, rozpuszczonego i schłodzonego + do wysmarowania formy
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
120 g cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego lub naturalnego ekstraktu waniliowego
250 g ricotty
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
Do podania
cukier puder
skórka cytrynowa
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać sól, cukier puder i cukier lub ekstrakt waniliowy i zmiksować na puszystą, jasną masę.
Odłożyć 1/3 masy jajecznej i dodać 2 łyżeczki mąki i ricottę. Szybko wymieszać do połączenia się składników.
Do reszty masy jajecznej dodać mąkę z proszkiem, masło, skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i wylać do przygotowanej tortownicy. Następnie wylać ricottę, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 45 min. lub do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Posypać cukrem pudrem i udekorować skórką cytrynową.
Smacznego!
Torta alla ricotta
(based on Kwestia Smaku blog)
Ingredients (22 cm cake tin)
100 g butter, melted and cooled + to grease the tin
200 g flour
1/2 teaspoon baking powder
4 eggs
pinch of salt
120 g icing sugar
1 tablespoon vanilla sugar or natural vanilla extract
250 g ricotta
juice and peel of 1/2 lemon
To serve
icing sugar
lemon peel
1/2 teaspoon baking powder
4 eggs
pinch of salt
120 g icing sugar
1 tablespoon vanilla sugar or natural vanilla extract
250 g ricotta
juice and peel of 1/2 lemon
To serve
icing sugar
lemon peel
Method
Preheat the oven to 170°C. Line the bottom of the cake tin with baking paper and butter the sides.
Sift the flour into a bowl, along with baking powder and mix thoroughly. Add the eggs to the second bowl, add salt, icing sugar and vanilla sugar or vanilla extract and mix to a fluffy, bright batter.
Set aside 1/3 of the egg batter and add 2 teaspoons flour and ricotta. Mix quickly.
Add flour with baking powder, butter, peel and lemon juice to the rest of the egg batter. Mix well and pour into the prepared cake tin. Then pour the ricotta, align, put in the oven and bake for 45 minutes or to a dry stick.
Remove from oven and cool.
Sprinkle with icing sugar and garnish with lemon peel.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz