7 kwietnia 2015

Polenta z pieczarkami i serem kozim/Polenta with mushrooms and goat cheese

Zainspirowała mnie książka Gordona Ramsaya "Ultimate home cooking", jednak w oczekiwaniu na pomidory użyłam tu pieczarek. Świetna propozycja na lekki lunch.

I was inspired by Gordon Ramsay's book "Ultimate home cooking", however, waiting for the tomatoes, I used mushrooms here. Great idea for a light lunch.



Polenta z pieczarkami i serem kozim


Składniki (2 porcje)

1/2 szkl. polenty
2 szkl. wody
sól, pieprz
2 łyżeczki masła
50 g parmezanu
200 g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego 

Do podania
ser kozi 
bazylia
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Polentę ugotować w solonej, wrzącej wodzie. Dodać 1 łyżeczkę masła i parmezan i wymieszać. Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20-25 min. Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

Roztopić resztę masła na patelni. Dodać drobno pokrojony czosnek i pokrojone pieczarki. Smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać sól, pieprz i ocet i gotować ok. 1 min.

Polentę pokroić na prostokąty i wyłożyć na talerz. Na wierzchu położyć pieczarki i ser kozi, polać octem balsamicznym i oliwą z oliwek, posypać listkami bazylii, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!






Polenta with mushrooms and goat cheese


Ingredients (serves 2)

1/2 cup polenta
2 cups water
salt and pepper
2 teaspoons butter
50 g parmesan
200 g mushrooms
1 clove garlic
1 teaspoon balsamic vinegar

To serve
goat cheese
basil leaves
balsamic vinegar
olive oil
salt and freshly ground pepper



Method

Cook polenta in salted, boiling water. Add 1 teaspoon butter and parmesan and stir. Put into a greased  mold, align and insert into the oven preheated to 180°C. Bake for 20-25 minutes. Remove from the oven and cool slightly.

Melt the remaining butter in a frying pan. Add chopped garlic and sliced mushrooms. Fry for about 10 minutes, stirring
occasionally. Add salt, pepper and vinegar and cook for about 1 minute.

Cut polenta into squares and place on a plate. Add mushrooms and goat cheese, pour the balsamic vinegar and extra virgin olive oil over, sprinkle with basil leaves, season with salt and freshly ground pepper.

Enjoy!





2 komentarze: