15 kwietnia 2015

Surówka z czerwonej kapusty z pestkami granatu/Red cabbage salad with pomegranate seeds

Pyszna, zdrowa surówka, lekko słodka i orzechowa. Świetny dodatek do mięsa lub do spałaszowania z kaszą lub kawałkiem świeżego chleba.

Delicious, healthy salad, slightly sweet and nutty. Great addition to meat or to devore with cereal or a piece of fresh bread.



Surówka z czerwonej kapusty z pestkami granatu


Składniki

100 g czerwonej kapusty
pestki z 1/4 granatu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing
1 łyżka oleju z orzechów laskowych
1 łyżka oliwy z oliwek (lub do smaku)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego 
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Kapustę drobno posiekać, opłukać, osuszyć i włożyć do miski. Posypać pestkami granatu i posiekaną natką pietruszki.

Wymieszać wszystkie składniki dressingu, ewentualnie doprawiając do smaku. Polać surówkę i dokładnie wymieszać.

Smacznego!





Red cabbage salad with pomegranate seeds


Ingredients

100 g red cabbage
seeds of 1/4 pomegranate
2 tablespoons chopped parsley

 
Dressing
1 tablespoon hazelnut oil
1 tablespoon olive oil (or to taste)
1 tablespoon apple cider vinegar
1 teaspoon maple syrup
salt and freshly ground pepper


 
Method


Finely chop the cabbage, rinse it, drain and add to the bowl. Sprinkle with pomegranate seeds and chopped parsley.


Mix all the dressing  ingredients, seasoning to taste. Pour over salad and mix thoroughly.

 
Enjoy!



2 komentarze: