Phenomenal, sweet and salty patties, which can be served eg. with tabbouleh. I also prepared them for my daughter, except adding hot peppers, coating and frying them, I steamed them instead - this way they're much healthier and easy to digest.
Rybne kotleciki ze słodkimi ziemniakami
2 duże słodkie ziemniaki
150 g filetu z łososia (lub innej ryby, może też być mięso kraba)
2 łyżki drobno posiekanego koperku
1 szalotka
sól, świeżo zmielony pieprz
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka przyprawy ras el hanout (opcjonalnie)
ćwiartki cytryny do podania
olej do smażenia
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Ziemniaki nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec ok. 45 min. Wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i łyżeczką wydrążyć miąższ.
Łososia drobno pokroić, dodać do ziemniaków, następnie dodać koperek i drobno posiekaną szalotkę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką i dokładnie wymieszać.
Przygotować 3 talerze. Na jeden wysypać mąkę, w drugim roztrzepać jajko, a w trzecim wymieszać bułkę tartą z ras el hanout.
Formować kotleciki, obtaczać je najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Położyć na talerz, przykryć i wstawić do lodówki na 1 h.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotleciki ok. 3-4 min. z każdej strony aż nabiorą ładnego, lekko brązowego koloru.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.
Smacznego!
Fish patties with sweet potato
Ingredients (serves 2)
2 large sweet potatoes
150 g salmon fillet (or other fish, it can also be crab meat)
2 tablespoons finely chopped dill
1 shallot
salt and freshly ground pepper
1/4 teaspoon cayenne pepper
1 egg
3 tablespoons flour
3 tablespoons bread crumbs
1 teaspoon ras el hanout spice (optional)
piece of lemon to serve
oil for frying
Method
Preheat the oven to 200°C. Prick potatoes in several places with a fork and bake for about 45 minutes. Remove from oven, cool slightly and hollow the flesh with a spoon.
Chop salmon finely, add to the potatoes, then add finely chopped dill and shallot. Season with salt, pepper and cayenne pepper and mix thoroughly.
Prepare 3 plates. Add flour to to the first one, beat the eggon the second one and mix breadcrumbs with ras el hanout on the third one.
Form patties, coat them first in flour, then in egg and breadcrumbs. Place on a plate, cover and refrigerate for 1 hour.
Heat oil in a frying pan and fry the patties for about 3-4 minutes on each side until they take a nice, light brown color.
Before serving, pour lemon juice over.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz