24 kwietnia 2015

Kasza jaglana z surówką i racuchy z fety/Millet with fresh vegetables and feta crumpets

Oryginalny przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie" i jest na bazie kuskusu, ja jednak zastąpiłam go kaszą jaglaną i użyłam innych świeżych warzyw. Co pozostaje niezmienione, to przepyszne racuchy z fety - słodko-słone objawienie! Koniecznie spróbujcie!

The original recipe comes from Jamie Oliver's book "Save with Jamie" and is based on couscous, but I replaced it with millet and used other fresh vegetables. What remains unchanged are the delicious feta crumpets - sweet and salty revelation! You should try it!




Kasza jaglana z surówką i racuchy z fety


Składniki

kasza jaglana
1 marchewka
1/4 ogórka sałatkowego
mały kawałek czerwonej kapusty

Racuchy z fety
100 g fety
1 jajko
75 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz
sezam
miód
olej do smażenia

Dressing do warzyw
1 łyżka czerwonego octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano 


Przygotowanie

Ugotować kaszę jaglaną. Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (kapustę drobno posiekać).

Fetę rozdrobnić widelcem, dodać jajko, pieprz, mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i łyżką nakładać racuchy. Smażyć 1-2 minuty, następnie posypać sezamem i lekko go wgnieść w ciasto. Przekręcić na drugą stronę, polać odrobiną miodu i smażyć jeszcze 1-2 minuty.

Wymieszać wszystkie składniki dressingu.

Kaszę wyłożyć na talerz, warzywa położyć na lub obok kaszy i polać dressingiem. Podawać z racuchami z fety.

Smacznego!






Millet with fresh vegetables and feta crumpets


Ingredients

millet
1 carrot
1/4
salad cucumber
a small piece of red cabbage

Feta crumpets
100 g feta
1 egg
75 g flour
1/4 teaspoon baking powder
pepper
sesame
honey
oil for frying

Dressing for
vegetables
1 tablespoon red wine vinegar
2 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon dried oregano



Method

Cook millet. Peel vegetables, rinse and grate with coarse mesh (finely chop cabbage).

Crush
feta with a fork, add egg, pepper, flour and baking powder and mix thoroughly. In a skillet, heat 1-2 tablespoons oil and put crumpets using a spoon. Fry for 1-2 minutes, then sprinkle with sesame seeds and lightly press in the dough. Turn to the other side, pour a bit of honey and cook for 1-2 minutes.

Mix all dressing ingredients.

Put millet on a plate, place vegetables on or next to the millet and pour the dressing
over. Serve with feta crumpets.

Enjoy!




 

1 komentarz: