Ta sałatka doda Wam siły! Rukola zawiera dużo wapnia, żelaza oraz witaminy A, C i K. Wątróbka to najlepsze źródło żelaza. Burak ma dużo kwasu foliowego, witaminy C i B1 oraz mnóstwo składników mineralnych. Dodatkowo zawiera antocyjany (barwniki, które znajdują się również w czerwonym winie), dzięki którym możemy poprawić naszą odporność, które zapobiegają nowotworom i spowalniają proces starzenia. Czerwona cebula to witamina C i wapń. Soczewica jest źródłem błonnika (to na płaski brzuch ;) ). A granaty to przede wszystkim przeciwutleniacze, które w tych owocach występują w większym stężeniu niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie! Nic tylko zajadać się tą sałatką! :)
There is everything I like in this salad. Sharp, peppery arugula, creamy chicken liver, sweet beets, crispy red onion, lentils with a slight natural taste and it's all sprinkled with sweet pomegranate seeds and topped with balsamic syrup.
This salad will give you strength! Rocket contains a lot of calcium, iron and vitamins A, C and K. Liver is the best source of iron. Beet has a lot of folic acid, vitamin C and B1, and lots of minerals. Additionally, it contains anthocyanins (pigments which are also found in red wine), so thanks to them we can improve our immune system, prevent cancer and slow the aging process. Red onions are vitamin C and calcium. Lentils are a source of fiber (for a flat belly ;) ). Grenades are primarily antioxidants which are present in this fruit in higher concentration than in green tea or red wine! There's nothing left but to devore this salad! :)
Sałatka z wątróbką
Składniki (1 porcja)
3 łyżki suchej, brązowej soczewicy
garść rukoli
kawałek czerwonej cebuli
4-5 wątróbek drobiowych
1/2 małego buraka, ugotowanego lub upieczonego
ziarenka z 1/4 granatu
Dressing
3 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie
Soczewicę ugotować. Wątróbkę lekko podsmażyć na patelni.
Na talerzu ułożyć rukolę, ugotowaną soczewicę, podsmażoną wątróbkę, buraka pokrojonego w cienkie plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
Sałatkę posypać ziarenkami granatu. Dodać sól, pieprz i polać oliwą z oliwek.
Ocet wlać do rondelka, dodać cukier i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż do powstania gęstego syropu.
Sałatkę polać syropem balsamicznym i podawać.
Smacznego!
Salad with chicken liver
Ingredients (serves 1)
3 tablespoons dry, brown lentils
a handful of arugula
a slice of red onion
4-5 chicken livers
1/2 small beet, cooked or baked
1/4 pomegranate seeds
Dressing
3 tablespoons balsamic vinegar
1 tablespoon brown sugar
salt and pepper
olive oil
Method
Cook the lentils. Lightly fry liver in a pan.
Arrange arugula, cooked lentils, fried liver, beets cut into thin slices and chopped onion on a plate.
Sprinkle salad with pomegranate seeds. Season with salt, pepper and pour the olive oil over.
Pour vinegar into a saucepan, add sugar and cook over low heat, occasionally stirring until a thick syrup.
Pour the balsamic syrup over salad and serve.
Enjoy!
Świetnie wygląda, Wesołych Świąt! ;))
OdpowiedzUsuńDziekuje. Rowniez zycze Wesolych Swiat! :)
UsuńSuper połączenie moich ulubionych składników :-)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze sie podoba :) pozdrawiam
Usuń